Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени: Успехите в бизнеса се дължат на психически разстройства

Всяка гениалност е патология, финансовата също

Сензационни резултати от свое изследване оповестиха учени-психолози от Калифорнийския университет в Сан Франциско, САЩ, съобщи „Вашингтон поуст”. Те са открили връзка между успехите в предприемачеството и душевните разстройства.

Ръководителят на групата изследователи – професор Майкъл Фриман, в продължение на 10 години поддържал близки отношения с бизнесмени, които са натрупали големи състояния.Около 30%

от тях според него са имали проблеми с девиацията. С този термин в биологичен смисъл се обозначава отклонение в индивидуалното развитие на орган на жив организъм поради промяна на условията за развитието му.

В психологическата наука е прието определението на девиацията като тип поведение, което излиза от рамките на действащите социални норми в дадено общество. С други думи, това е отхвърленото, неодобреното, нежеланото, опасното за отделния индивид и за обществото като цяло поведение.

Терминът “девиация”, означава отклонение от социалните норми, нарушение и се прилага при оценка на тези събития и факти от ежедневието, които се отнасят към явленията – престъпност, психопатоподобни изяви на личността, наркомании, алкохолизъм, самоубийства, скитничество.

Когато групата за изследване е била анализирана, се установило, че 49% от тези хора имат явни белези на неврологични и душевни разстройства, а също така и на хиперактивност.

На пръв поглед това е парадокс - досега се смяташе, че за да взимаш правилни решения в бизнеса, трябва да си уравновесен, с адекватно мислене. Но според психолозите, всяка гениалност, в това число и финансовата, е патология, а не норма.

Човек, който няма проблеми с психиката, може да се занимава с бизнес, но едва ли ще постигне резултатите на тези, които имат някаква патология. Разбира се, отклоненията в психиката не би трябвало да са ясно видими при хората с успешен бизнес.

„Бизнесмените, от които всички ние се възхищаваме, са произлезли от този генофонд, от който тръгват и хората с ясни психични отклонения”, казва професор Фриман. С това той обяснява странностите на богатите, за които се знае в обществото. 

Така например Джон Пол Гети, който преди тридесет години бе най-богатият човек на света, е бил известен със своята параноична икономичност. Той монтирал на своята вила телефон с монети, за да може неговите гости да си плащат телефонните разговори, ако искат да ги водят от вилата.

А когато отвлякоха внука му и поискаха откуп от 17 милиона долара, той отказа да плати в началото и тръгна да преговаря с похитителите, когато те му изпратиха парче, отрязано от ухото на момчето. При това с пазарлъци, Гети успя да свали откупа до 2.7 милиона долара. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!