Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хукнахме на пазар за евтина храна в Румъния, за дрехи в Западна Европа

Намаляването на ДДС в Румъния с 15% от началото на месеца кара българите да прескачат до северната ни съседка за евтина храна, съобщава Нова телевизия.

В Калафат, само на няколко километра от Видин през Дунав мост 2, цените са много по-изгодни, отколкото у нас. Заради свалянето на ДДС-то местните продукти са поевтинели от 5 и 15%.

По сергиите на зеленчуковия пазар в Калафат могат да се намерят пресни картофи по 30 стотинки, диня по 1,30 за килограм, краставици под 70 стотинки и домати от 1,50 до 2,50 лева.

Продуктите за приготвянето на една баница в Румъния струват 14 леи или обърнати в български пари - 7 лева. В България баницата ще ни излезе с 15% по-скъпа. Затова търговците във Видин са готови да пазаруват не от български борси, а от румънски.

Пречка за пазарния туризъм обаче е закриването на редовната автобусна линия Видин - Калафат.

Затова много нашенци от района отиват в съседния град през новия мост на Дунава с колело, защото е безплатно. Иначе с автомобил таксата е 24 лева.

Румъния стана интересна още преди време за родните търговци на хляб.

Заговори се за редовни доставки на хляб и хлебни изделия в градовете покрай общата ни граница. Причината е, че съседните отдавна намалиха ДДС-то на насъщния.

Друга дестинация за изгодно пазаруване на българина е Западна Европа. Пътуващите по-често в тази посока и сега предпочитат да си купуват дрехи от честите разпродажби в големите им търговски вериги, които предлагат много по-изгодни цени, отколкото в родината. /monitor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!