Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия сваля цената на газа за Гърция - Първанов: В такава изолация България не е изпадала от години

Москва е готова да отпусне и кредити на Ципрас

Ципрас, газ, пари, Първанов

Ден преди началото на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва, която притеснява някои европейски страни, Москва отправи примамливи оферти към Гърция. Русия може да разгледа въпросите за предоставяне на отстъпка от цената на газа за Гърция и отпускане на нови кредити, пише "Комерсант".

"Готови сме да разгледаме въпроса за отстъпки на Гърция за газа - цената за него е обвързана със стойността на нефта, която през последните месеци съществено спадна. Готови сме също така да обсъдим възможността за предоставянето на кредити", заяви източник от руското правителство, цитиран от "Комерсант".

Според него обаче Русия е заинтересована от насрещни действия и по-специално да получи определени активи в Гърция. Снощи се очакваше гръцкият премиер Алексис Ципрас да пристигне на 4-дневно посещение в Москва и да проведе срещи с президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на Държавната дума Сергей Наришкин и патриарх Кирил.

Заради сегашните разногласия между ЕС и Русия заради проблемите, възникнали от украинската криза, посещението на Алексис Ципрас в Москва има историческо значение. Европа и Русия сега се намират на исторически кръстопът. Целта на нашето правителство е да се предотврати по-нататъшното изостряне на конфликта, да се стигне до началото на нова пролет в отношенията между ЕС и Русия, изтъкна гръцкият зам. военен министър Костас Исихос. /БЛИЦ/

Председателят на АБВ в оставка и президент на България (2002-2012) Георги Първанов реагира изключително остро на отсъствието на България от срещата на външните министри на Унгария, Гърция, Сърбия, Македония и Турция, които обсъждат в Будапеща проекта за т.нар. „турски поток". Руският вестник „Комерсант" нарече тази група „нова коалиция от съюзници на „Газпром".

Първанов коментира, че „в такава изолация България не е изпадала от години" и припомни организирания от него енергиен форум, на който имало представители на 30 държави. „Сега всичко това се случва извън и за сметка на България."

Според Георги Първанов от изключителна важност е да се проведе заседание на Консултативния съвет към президента, за това, че България от енергиен център се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!