Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Исландия замисля и парична революция, след като победи кризата, арестува банкери и се отказа от членство в ЕС

Правителството на Исландия заяви във вторник, че ще разгледа предложени от експерти революционни парични реформи, които включват лишаване на търговските банки от възможността да създават пари и да ги прехвърлят я централната банка.

Това повратно в историята на съвременния финансов свят предложение, озаглавено „Най-добрата парична система в Исландия“ се появи в доклад, изготвен от депутат от управляващата центристка прогресивна партия «Frosti Sigurjоnsson».

Премиерът Зигмундур Гунлаугсон каза: „Тези изводи ще бъдат важен принос за предстоящия дебат, тук или някъде другаде, за проблемите по създаването на пари и паричната политика.“

Разработеният по указание на министър-председателя доклад, е насочен към това да се сложи край на паричната система, довела до множество финансови кризи, включително и последната през 2008 година.

Според публикувано в понеделник проучване, проведено от четирима експерти от Централната банка на Исландия, в страната от 1875 г. е имало „повече от 20 случая на различни видове финансови кризи“, включително „шест сериозни финансови кризи, които са настъпвали средно на всеки 15 години“.

Министър-председателят заяви, че централната банка не е могла да сдържа кредитния бум, което е довело до увеличаване на инфлацията, прекомерно рисковани сделки и спекулации на финансовите пазари, както и астрономически държавни инжекции, застрашавайки целия банков сектор.

В Исландия, както и в други съвременната пазарна икономика, централната банка контролира само създаването на банкноти и монети, но не и всички останали пари, които се появяват, когато търговските банки отварят кредитни линии.

Следователно, централната банка може само частично да повлияе на паричната маса чрез използване на инструментите на паричната политика.

Съгласно предложената реформа, само централната банка ще може да създава пари.

Търговските банки ще продължат да управляват фактури и плащания, в качеството на посредници между вложители и кредитори.

Малката северна страна беше силно засегната от фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, което доведе до срив на трите и най-големи банки.

Исландия е първата за 25 години западноевропейска страна, която за да спаси икономиката си се обърна към Международния валутен фонд.

Нейният БВП спадна с 5.1% през 2009 г. и с 3,1% през 2010 г., преди да започне да расте отново.

http://www.france24.com/en/20150401-fed-crises-iceland-mulls-monetary-revolution/
http://nepoznato.energetika-bg.com/2015/04/islandiya-zamislya-i-parichna-revolyutsiya/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!