Създават изкуствено слънце в Шотландия (По-мощно е 11 милиарда пъти)

Създават изкуствено слънце в лаборатория в Шотландия
Създават изкуствено слънце в лаборатория в Шотландия

Учени създават изкуствено слънце в Шотландия, което е 10 милиарда пъти по-силно от истинското

Учени в Шотландия създават изкуствено слънце, което ще е толкова ярко, че в сравнение с него най-голямата звезда в слънчевата система ще изглежда като звезда — джудже.

Екип от специалисти от синхротронната лаборатория Diamond Light Source създават светлина, която е с милиарди пъти по-ярка от слънчевата.

Тяхното откритие може да осветли всичко — от клетки на човешкото тяло, до компоненти на самолет. Вече се заговори дори за експериментално създаване на изкуствено слънце, като теориите за неговото приложение са буквално в ход.

Лабораторията се намира близо до Оксфордшайър и се използва от учените от университети в Шотландия.

Изследователската синхротронна лаборатория, далеч не е единствената по рода си. В Южна Америка има така и тя е създадена още през 1997 година. В Африка също решиха да направят свой собствен цикличен ускорител на частици.

Що се отнася до създаването на изкуствено слънце, от изобретяването на електрическата крушка от Томас Едисон, този проект не е спирал.

Учени усилено работят върху идеята да се създаде изкуствен енергиен източник на светлинна енергия, който да е толкова мощен, колкото нашето слънце. В момента специалистите в Шотландия изглежда са най-близо до подобно откритие. И макар идеята на това изкуствено слънце е по-скоро формиране на източник на енергия по-мощен от нашето слънце, нищо чудно все пак да бъде изграден и подобен проект.

Що се отнася до синхротрона, през 1976 година, учени от ЦЕРН пуснаха в експлоатация, суперпротонен синхротрон. Малцина знаят за него, както и, че окръжността на ускорителя на частици е около 7 километра. След като бъдат заредени с необходимата енергия, те биват изпращани към Големия адронен колайдер.

Учените ги използват за различни проучвания и изследване на материята и антиматерията. Както и за изследване на първите секунди от раждането на Вселената. Въпроси, на които науката, тепърва ще трябва да даде отговори. /razkritia.com/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!