Защо престъпленията на комунизма остават ненаказани? Защото създателите на комунизма вече директно управляват България?

Преди 15 години бе приет Закон, обявил комунистическия режим в България за престъпен. Но защо той си остана единственият правен акт, осъдил тоталитаризма? Мнения на Методи Андреев, Йордан Соколов и Андрей Райчев.

Имаше ли ефект от приемането на закона „Панев-2“, който визира огромен брой тежки криминалния деяния на управлявалата близо половин век партия-държава? Едва ли, ако се съди по доминиращите нагласи в българското общество. Социологът Андрей Райчев е категоричен:

„Ежегодно в нашите анкети задаваме въпроса кога е било по-добре – преди или след свалянето на комунизма. Редовно над половината от отговорите клонят в полза на НРБ. Високият им относителен дял дори нараства“. Данните на социолога съвпадат с направения преди половин година сондаж на „Алфа Рисърч“, според който режимът на Живков продължава да е симпатичен на 55% от анкетираните.

Престъпления без наказания

Бившият парламентарен шеф Йордан Соколов обяснява соцносталгията на по-възрастните поколения с факта, че за разлика от фашизма комунизмът в редица държави, в това число и България, не е бил осъден по подобаващ начин. Свидетелство за това са провалените процеси по повод "Възродителния процес", икономическата катастрофа и соцлагерите на смъртта. Приетият Закон за обявяване на комунистическия режим и БКП за престъпни организации има само морален и нравствен ефект и не носи възмездие за онези, които са вършили престъпления от името на НРБ , смята Соколов. Той твърди, че законът в този му вид е напълно безсилен дори срещу изобличени палачи от душегубките на българския Гулаг: „Спомнете си, че зловещото трио Газдов-Ръжгева-Горанов беше освободено от отговорност през 90-те години на миналия век заради изтеклата абсолютна давност по делата срещу садистите от ДС и МВР в ловешкия концлагер „Слънчев бряг“. Сегашният закон за престъпния характер на диктатурата на БКП не разглежда и не премахва давността за подобни престъпления срещу хуманността. Дори да бъде приета поправка в това отношение, тя едва ли ще засегне по подобаващ начин виновните, повечето от които са на преклонна възраст. Но в случая е важен и моралният ефект от осъждането на подобни хора. Пак си спомнете, че Германия наскоро обяви, че ще съди за престъпления срещу човечеството някакъв счетоводител от концлагера “Освиенцим”, който е на повече от 90 години!“, посочва Соколов.

Скорошна анкета сред българските студенти показва, че едва 5 на сто от тях знаят, че в България също е имало лагери на смъртта. Депутатът Методи Андреев разказва как е бил приет Законът за осъждане на режима на БКП през 2000-та година“: „Депутатът доцент Георги Панев собственоръчно беше написал текста и повече от 4 месеца събираше сам подписи от народните представители. Срещаше съпротива дори сред управляващото тогава мнозинство на СДС. Казваха му, че правителството няма нужда от нови конфронтации, защото правело реформи“. Андреев припомня, че депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок отново се готвят да внесат ампутираната през 2000-та година част от закона „Панев-2“, която е трябвало да премахне давността по престъпленията на българския комунизъм. „Кога обаче поправката в Наказателния кодекс ще бъде обсъдена и приета - не е ясно. Дано да е скоро. Да благодарим обаче на колегите от БСП, които все пак не посмяха да пипнат закона „Панев-2“ в годините, когато управляваха. Те всъщност и сега управляват чрез навлезлите в икономическия живот на страната представители на тази партия“, изтъква бившият шеф на Комисията по досиетата.

„Добрият“ и „лошият“ комунизъм

Социологът Андрей Райчев отхвърля необходимостта от пренаписване и допълване на Закона за престъпния характер на диктатурата на БКП. „Кому е нужно това? Трябва ли отново да се делим? Не ни ли стигнаха десетилетия противопоставяне?“, задава реторичните си въпроси Райчев. Според него, комунизмът в България трудно ще бъде намразен и осъден, защо е бил „доброкачествен“: “За разлика от страни като Чехословакия например, където комунистическата диктатура върна обществото и икономиката години назад, в България комунизмът превърна една селска страна в градска и индустриализирана. Освен, че има много разновидности, комунистическият режим има и много неравномерно развитие. Никой привърженик на комунизма в България не защитава режима до 60-те години, който е бил много кървав, но не и по-кървав от руския болшевизъм. Хората се сещат за младостта и подобренията в живота си при „добрия“ социализъм. Защо трябва да им търсим сметка за това?“, пита социологът.

Юристът Йордан Соколов обаче е на мнение, че пропагандирането на комунистически идеи, а също и възхваляването на престъпленията на режима на БКП трябва да се разглеждат еднакво от правна гледна точка “Това е пропагандиране на антидемократични идеи, което е подсъдно деяние според Наказателния кодекс. Той припомня, че наскоро холандски журналист е получил три години ефективна присъда заради това, че публично е отричал Холокоста. Според бившия парламентарен шеф, една от причините за липсата на осъдени заради антидемократична пропаганда, е работата на прокуратурата. „Въпреки, че на прокуратурата беше предоставена съмнителната от правна гледна точка възможност да се самосезира и да започва сама разследвания по информации в медиите например, тя продължава да работи селективно. Един от примерите за това е умишленото, според мен, прокурорско „разсейване“, което доведе до изтичането на давността по делото за убийството на Георги Марков. И това се случи, макар че бяха известни хората от ДС, които са планирали това престъпно дори според тогавашни закони деяние, а и беше разкрит физическият извършител на едно от най-флагрантните престъпления на комунистическия режим в България. Явно чувствайки пълната си безнаказаност и недосегаемост от българското правосъдие, убиецът бе казал на журналистите, които го посетили в австрийското му убежище, че в деянието му нямало нищо лично – получил е пари, свършил си е работата, какво толкоз?! Най-елементарното, което прокуратурата можеше да направи, бе поне да заведе дело срещу неизвестен извършител, което би довело до удължаване на давността в този случай. Но не го направи!“, недоумява Йордан Соколов.

Източник: Дойче веле /actualno.com/

Германски професор: КОМУНИЗМЪТ беше внесен на руска земя като ЕВРОПЕЙСКА И ПРЕДИ ВСИЧКО ГЕРМАНСКА ИДЕЯ за окончателното и насилствено европеизиране на Русия...

Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?

" Georg Georgiev 

1. Бойко Борисов - комунист, майор от УБО , и син на полковник от МВР.
2. Цветан Цветанов – комунист, служител в ДС ! (Седмо управление ). Осиновен от баба си и дядо си – активни борци , за да бъде приет БЕЗ приемен изпит във ВУЗ ! Баща му е бил също член на БКП и личен шофьор на Григор Шопов !
3. Цецка Цачева – партийна секретарка на Окръжния народен съвет в Плевен.
4. Николай Младенов – комсомолски секретар , племенник на Петър Младенов , и син на Евтим Младенов - щатен служител на Първо главно управление на ДС - свързочник в различни посолства, като ползва дипломатически статут за прикритие.
5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС в Благоевград .
7. Симеон Дянков – стипендиант на фондация Людмила Живкова !
8. Нона Караджова - дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП ! Дядо и е бил рамо до рамо с Тодор Живков в партизанският отряд „ Чавдар” !
10. Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
11. Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.
12. Правосъден министър Диана Ковачева - дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП, съпруга на настоящ лидер от БСП...
13. Аню Ангелов – Комунистически генерал ! Член на БКП от време ОНО ; и сега забележете – бил е делегат на комунистическата партия през 1990 година , когато БКП се преименува на БСП ! А тогава комунистите само за една вечер осъмнаха като „ Социалисти” "

За мен остана Адът, в който корумпираната част на източните и западните елити превърна България!
Когато на 31 октомври 1989 г
бях освободен от затвора поради пълно изтърпяване на наложената ми присъда, още на 17-ата минута бях в сградата на посолството на САЩ...

Да не забравяме: САЩ наложиха комунизма на света

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Как САЩ създадоха КОМУНИЗМА - или за участието на капиталистите в революциите

Демокрация по американски: изкуство за манипулиране на хората в интерес на твърде ограничен кръг личности от световния елит (Напомня ли ви социализма? Може да не е случайно!)
ВИНАГИ И ПРИ ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА се подчертаваше, че именно Русия и само Русия е основният стратегически противник на САЩ. Това звучеше много странно през 1998 г., когато Русия беше слаба както никога - а в същото време Китай ставаше все по-богат и по-силен. Независимо от това, НЕ !КОМУНИСТИЧЕСКИ! КИТАЙ, А ИМЕННО РУСИЯ се възприемаше в САЩ като основен враг...

Червената симфония (революцията под рентген)

Блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски...

Корпоратокрация? Това е глобалната империя на световната комунистическа върхушка

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята.„ Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!