Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бежанците превърнали райския остров Кос в “отвратителна” дупка (ВИДЕО)

Бежанците превърнали райския остров Кос в “отвратителна” дупка

Пристигащите по море от Сирия и Афганистан бежанци и британските туристи влязоха в конфликт на Кос, след като нелегалните пришълци превърнаха гръцкия остров, популярен с евтините си летни почивки, в „отвратителна” адска дупка. Докато летуващите семейства се радват на лятното слънце заедно с децата си, само на метри от тях десетки имигранти са си издигнали лагер, в който спят на кашони насред купчини боклук, пише в. “Дейли Мейл”.

Ан Серванти, медицинска сестра от Манчестър, е пристигнала в Кос с намерението да се отдаде на релакс заендо със съпруга си Тони. Вместо това обаче лятната им ваканция се превърнала в кошмар, защото безпаричните имигранти, дошли в Гърция в търсенето на убежище, седят пред ресторантите, в които двойката се храни, и постоянно ги гледат в устата.

„Вече 10 години идваме тук. Обичаме да си хапваме, да си пийваме, да релаксираме. Но този път атмосферата е различна. Много е мръсно тук сега. И е непривично. Не искам да седя в ресторант и да се храня, докато хората ме зяпат в устата”, казва Ан.

Друга британска двойка, която също е на почивка на острова заедно със своите внуци, споделя: „Идваме тук за първи път, но не ни харесва. Няма да дойдем пак, ако и следващата година тук е като бежански лагер”.

Имигрантите от Сриия и Афганистан се подслоняват под аркади по плажната ивица на Кос, докато чакат разрешително да влязат в континентална Гърция.

По-богатите от тях имат смартфони и кредитни карти и могат да си позволят да отседнат в хотели, в които нощувката е около 15 евро. По-бедните обаче са принудени да спят по пристанището на острова и изоставен хотел.

Опърпваните имигранти слизат от лодките и директно отиват със своите раници при своите приятели, а след това и в местното полицейско управление, за да се регистрират за разрешително за пътуване. Боси малки деца в мръсни дрехи си играят насред боклуците, докато мъже с мустаци седят втренчили поглед в морето и планират следващия етап на тяхното пътуване до Атина и останалата част на Европа.

Млади забулени афганистански майки сменят пелените на бебетата си, които мият директно в морето, и се разхождат заедно с туристите по плажните алеи.

Районът на пристанището се е превърнал в неофициална обществена пералня за бебешки дрехи и мърляви шалове, разпънати по брега, за да съхнат. Бебешките бутилки и хавлии са навсякъде.

Ударените от рецесията гърци обаче се опитват да помагат с каквото могат. Възрастен мъж подава на майка-кърмачка 10 евро и й казва: „За бебето”.

Ресторантите обаче не са толкова благосклонно настроени. Повечето от заведенията в района са издигнали бариери от мрежи, за да закрият гледката към импровизирания бежански лагер. Служителите им обаче се оплакват, че туристите продължават да избягват района.

Най-малко 6000 имигранти са пристигнали на островите Додеканези през изминалите два месеца, а общият брой на бежанците на острова надхвърля 30 000. За последните два дни 1 200 бежанци са пристигнали само на Кос. /blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!