Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой учи цигани, че имат само права?

цигани

Тони Маскръчка

Дано се появи партия “Ромско задължение”, за да ги просвещава как да спазват законите

ПРЕДИ месец вестникът ни разказа за вдовица и три деца на циганин, които успяха да осъдят общинска фирма за обезщетение от няколко десетки хиляди лева.

Главата на семейството, работник в сметопочистването, почина от задушаване със салам по време на работа. Седнал човекът да закусва пред магазин, но се задавил фатално. На всеки, пази Боже, може да се случи да се задави и почине по този нелеп начин, независимо дали е вкъщи, в заведение, или докато се храни в работно време.

Съдът обаче е категоричен, че щом инцидентът е станал по време на работа, значи е трудова злополука и освен задължителното обезщетение от застраховката работодателят трябва да доплати още на наследниците. Вдовицата на починалия бе категорична, че “по закон ни се полагат парите”. Жената чистосърдечно си призна, че шефът на фирмата не е виновен за смъртта, но щом законът дава право, защо да не си получи обезщетението.

В същото време вдовицата отказа категорично да снимаме къщата на фамилията. Примоли се жената с мотив, че е незаконна и ако пуснем снимка във вестника, кметът щял да я събори. Не че кметът не знае кои и колко са незаконните бараки в махалата...

Не успя да обясни как е разбрала, че има право да получи обезщетение за смъртта на мъжа си и защо си търси правата “до дупка”, а не иска да изпълни задължението да си узакони постройката. С получената сума вдигнала сватба, построила и втория кат на къщата, но не ѝ се дават пари за узаконяване. С една дума - имам право, а нямам задължение.

За този случай припомням по повод разразилите се масови вълнения и протести срещу циганите в Гърменско от няколко дни.

В квартала със старо име “Кремиковци” от 60-те години на миналия век се вдигат къщи и бараки на цигани. С годините стават все повече и повече. Населението там расте с бързи темпове.

“Всяка нощ тук се ражда бебе”, казват хората от “Кремиковци”. Освен естествения прираст благоприятна почва за живот намират и прогонени от други градове цигански фамилии. Така днес не се знае колко души са там. И защото гетото е на пътя за курортните селища Лещен и Ковачевица, малките циганчета не пропускат кола на турист, без да я спрат и да си поискат левчета.

Когато възмущението на пътуващите оттам стана много явно, кметството предприе действия за узаконяване на постройките, вкарването им в регулация. Идеята беше след това там да се изгради и инфраструктура, защото всеки се е прикачил към някой елстълб, а течащата вода е само на една чешма в центъра на махалата.

Предложената облекчена процедура всеки да си купи земята под къщата и така да се оформят документите не сработи. Община Гърмен няколко пъти обявява търгове за продажба на парцелите на символични цени от по 1,50 лв. за квадрат. Интересът е почти нулев. Няколко собственици на къщи си купиха терени от по стотина квадрата, а десетки други парцели останаха да чакат мераклии и до днес.

Не сработи и другият законов механизъм - заповеди за събаряне на незаконните къщи. Иначе строителният контрол или общината не си поплюва за някой незаконен дувар или гараж, но при циганите нещата стоят по-иначе.

“Държавата е длъжна да намери къща да живеем, като ни събори къщите”, категорични са в квартала. Знаят си правата - държавата е длъжна и толкоз. В същото време точно заради това не правят нищо, за да си узаконят сградите и се надяват да им се размине. Не е известно някоя организация, защитаваща правата на циганите да се е появила на терен и да им е обяснила, че освен права имат и задължения.

Сега ДНСК се зарече, ще започва нов опис на незаконните къщи, после ще предприеме мерки за събарянето им. В това време многолюдните фамилии ще продължат да настояват “държавата” да им осигури жилища.

А дали има политика в иначе социалния бунт на хората в Гърменско? Няма как политици да пропуснат да се включат в такова масово недоволство от привилегиите за определена група хора. Винаги обаче идват наготово - когато съвестните граждани сами се вдигат на бунт срещу проблемите, които същите тези политици не разрешават години наред.

Надявам се най-сетне да се появи партия “Ромско задължение”, която да тръгне от махала на махала да пропагандира как да се спазват законите. /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!