Находка на хилядолетието. Откриха огромен античен кораб в Черно море

античен кораб

/КРОСС/ Голям античен кораб е открит на дъното на Черно море до Севастопол, на дълбочина 82 метра, съобщава пресслужбата на руския Южен военен окръг (ЮВО), цитиран от Интерфакс.

Находката, вече наречена от учените уникална, е направена от участници от клуба по дълбоководни изследвания „Ростов-дайв“, на които се дължат и множество други важни археологични находки, пише “МегаВселена”.

Сегашното откритие вероятно е най-голямото в историята за последните столетия, се казва в съобщението на ЮВО. Според учените става дума за голям византийски кораб с дължина до 120 метра, потънал по неизвестни причини. В съобщението се отбелязва, че ръководителят на клуб „Ростов-дайв“ Роман Дунаев се е обърнал за помощ към ръководството на Министерството на отбраната и Руското географско общество с цел организиране на съвместна експедиция. Екипажите на специални кораби и специалистите на Управлението по издирвателни и аварийно-спасителни работи на ВМФ (УПАСР) на Черноморския флот, съвместно с водолази, са провели разузнаване в района на потъването на кораба. На борда му са открити стотици амфори, много от тях – цели, вероятно корабът е превозвал масло и вино.

Сега военни моряци, учени от Руското географско общество, участници в клуба „Ростов-дайв“ и археолози се готвят за дълбоководни работи. На началния етап на експедицията е необходимо да се обозначи районът на разположението на подводните обекти, да се направят видео-, фото- и 3D фиксиране на разположението на находките и едва тогава може да се пристъпи към внимателно изваждане на артефактите.

Предстои да се установи също така дали на дъното се намира един, или няколко кораба, приблизителната година на тяхното потъване и причините за корабокрушението.

Пресслужбата на ЮВО съобщава, че на 10 юни на мястото започва мащабна съвместна експедиция с участието на специалисти от УПАСР, центъра за подводни изследвания на Руското географско общество, медийната компания „Звезда“. Експедицията ще продължи няколко години. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!