Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руски политолог: Китай започна да поглъща Русия

Кризата с Украйна ускорява процесите, смята Андрей Пионтковский

Андрей Пионтковский

Отговаряйки на въпрос: „Какво означава посещението на лидера на Китай на Парада на победата в Москва?”, политологът Андрей Пионтковский отговоря: „Това не е укрепване на връзките на Китай с Русия.

Това е отдавна задействан, но усилил се след украинската криза процес на поглъщане на Русия от Китай”. Това пише в свой анализ руският опозиционен политолог Андрей Пионтковский от партия "Яблоко", съобщава locationews.ru.

Според него, за първи път през последните няколкостотин години през Червения площад преминават във военен марш китайски военни части, а редом с руския президент Владимир Путин на най-почетното място е бил именно лидерът на Китай.

Политологът припомня, че на централно място на официалната трибуна на парада са били двамата държавни ръководители, а са отсъствали най-близките до Путин представители на руския политически елит, като Дмитрий Медведев и други министри.

Пионтковский е убеден, че китайците са възприели Парада на победата като собствен празник, а сега идва ред и на техните претенции към определени руски територии. Той припомня, че преди година лидерът на Китай изрече емблематична фраза: „Вие, руснаците, имате големи свободни територии, а ние в Китай имаме много трудолюбиви китайци. Хайде да обединим тези ресурси за усилване на икономическия си потенциал”.

Според политолога днес китайците са напълно убедени, че откъсвайки се от западната цивилизация, путинска Русия става лесна плячка за техните икономически искания. Още повече че има достатъчно влиятелни среди в руския политически елит, които смятат времето на господството на Златната Орда като златен век в руската история.

„Те смятат, че процесът на поглъщане на Русия от Китай е всъщност връщане на Руската федерация към нейните дълбоки исторически корени. И в това има голяма доза истина. Затова би могло да се разгледа руско-украинският конфликт като сблъсък между наследниците на Киевска Русия и наследниците на Златната Орда”, завършва експертът. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!