Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде е газовият хъб?

Кери, Борисов

Случайно или не, но някак си закономерно темата за газовият хъб на Борисов изчезна от небосклона. Както биха казали шопите – изчезна като ланския сняг. Идеята за газовия хъб е, и продължава да бъде, един най-обикновен PR ход на Борисов за замъгляване очите на родната аудитория или както казват неолибералите на потребителите.

По време на първия му мандат, когато закри проекта АЕЦ „Белене“, пусна мухата, че ще я замени със 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и то с американски реактор. Орешарски и Стойнев взеха, че я продължиха и даже дадоха старт на преговорите с Уестингхаус.

Друг е въпросът, че темата, не за един или два блока в Козлодуй, е от времето на Станишев и Овчаров, и то пак за американски реактори. Но карай да върви – на крива ракета космосът й виновен, а у нас на Борисов комунистите и Тройната коалиция, в какъвто и да е формат. Тръгна и пак спря – Борисов стопира и собствения си проект.

Да се върнем на газовия хъб, който бе чертан на какви ли не листа и къде ли не от Борисов. Така и не стана ясно откъде ще дойде най-важното в случая – газа. В крайна сметка, след като първите ни държавни мъже по един или друг начин ходиха било то до Азербайджан или до Катар, темата за това как да напълним този хъб с газ липсваше. Някой да е чул нещо по темата? Ако някой смята, че само с едни интерконекторни връзки ще го напълним, то той живее в приказките на Шехерезада. Още повече, че интерконекторната връзка с Турция днес е повече пожелание, отколкото реалност. Да не говорим за реални разклонения на газопроводи, идващи от страните от Каспийския регион.

Хубаво е да се борим заедно с Катар с престъпността, но какво става с това да се изгради терминал за втечнен газ на Бяло море и да идва газ по него за хъба? Нищо! В случая май трябва да ангажираме и Атина, но ние даваме акъл на СИРИЗА да слуша неолибералната линия. И Ердоган получи преди време съвет от Борисов (който без да е искал получи и Груевски преди седмица) да си подаде оставката и да ходи на избори. Пък след това не се намесваме във вътрешните работи на други страни. Само че кой ли ни вярва в това и защо ли отношенията ни със съседите вече открито куцат?

Тук е моментът да отбележим, че преди няколко месеца Обама в разговори с емира на Катар в САЩ никъде не обели думи за свободите и универсализма на демокрацията в емирството. Това е тема табу, освен ако не искаш да загубиш съюзник.

Ще кажете, че ще го попълним с газ от Черно море. Всичко там, обаче, е в начална фаза и може да стане най-рано към 2022-23 година. Дали ще има смисъл да се добива е друг въпрос. Това с шистовия газ е още по-голям балон, още повече, че и в Полша тези проекти вече са в графата „минало“, а в Украйна бяха поставени на карта още преди днешното геополитическо напрежение. Макар че пред аудиторията се представят като в режим на готовност.

Важна е не само идеята за хъба, но и откъде ще се пълни с газ. На този етап това е като да говорим за гигантски резервоар за вода в средата на пустинята Сахара. Да се чуди човек откъде ще идва водата за него. Докато Турция има ясна енергийна стратегия как да се превърне в държава, която е незаобиколим енергиен фактор, макар и транзитьор. Гърция иска всяка една тръба идваща през Турция по Южния енергиен коридор на Европа да минава през нея. Това се нарича политика на национални интереси, а ние проповядваме политика на липсата на национални интереси. За справка: президентът Плевнелиев и политиката му на ценности, които наистина не текат през тръбите на въглеводородите – газ или нефт.

Антон Боянов, Общество.нет

Красимир Иванджийски: След 2019 г. България ще остане без газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!