Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Неудобни разкрития: Съвременната банкова система фабрикува пари ,,от нищото"

долар

Сър Джошуа Стамп е президент на Британската банка и вторият по богатство човек в Кралство Великобритания през 20-те години на миналия век. По време на официална реч в Университета в Тексас през 1927г. заявява:

Съвременната банкова система фабрикува пари ,,от нищото". Тази схема на производство на пари е може би най-невероятният трик, който някога е измислян в човешката история. Банковите операции са заченати в несправедливост и родени от греха... банкерите притежават земя.

Отнемете им земята изпод носа, но им оставете възможността и правото да произвеждат пари и ще видите как с няколко пръски мастило ще изфабрикуват достатъчно пари, за да си я прекупят отново... отнемете им това голямо право и всичките им богатства, както и моето, ще се стопят в нищото... И тогава ще живеем в един по-добър и по-щастлив свят... но ако искате да си останете слуги на банкерите, заплащайки цената на робството си, продължавайте да им позволявате да фабрикуват пари и да контролират кредита. 

Робърт Хемфил, отговарящ за отдел Кредити към Федералния резерв в Атланта по времето на Голямата депресия през 1934г., пише:

Ние сме напълно зависими от търговските банки. Ако банките имат изкуствени пари в изобилие, ние сме богати, в противен случай - гладуваме. Определено нямаме стабилна монетарна система. И ако гледаме по-мащабно на нещата, може да се каже, че е непонятна трагичната абсурдност на безнадеждното положение, в което се намираме. Но за съжаление е така. Става дума за един от най-важните проблеми, върху който всеки интелигентен човек трябва да се замисли, поразсъждава и да се запита защо е така?

Греъм Тауърс - губернатор на Централната банка в Канада в периода 1935-1955г., признава:

Банките произвеждат пари. Те служат за това... производственият процес, свързан със създаване на пари, се състои в извършаване на операция, която се отразява в счетоводните книги. Това е всичко... Всеки път, когато банка отпуска заем... се създава нов банков кредит - чисто нови, прясно отпечатани банкноти.

Робърт Б. Андерсън, секретар на Министерството на финансите на САЩ, министър на финансите по време на Айзенхауер, предоставя следното интервю на сп. Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт, публикувано в броя от 31 август 1959г.:

Когато банка отпуска заем, тя чисто и просто отразява в депозитната сметка на вложителя размера му. Парите не се взимат от депозита на други вложители. Става дума за нови пари, създадени от банката, за да бъдат използвани от заемащия пари. 

Произходът на частичния резерв

В средновековна Европа най-скъпо струващата стока за размяна са златните монети или части от благородния метал в сурово или обработено състояние. Съхраняването на златото, както и неговото реализиране, създава големи проблеми заради специфичното си тегло и реалната заплаха от кражби. Това принуждава заможните хора да доверят парите си на еврейските златари/лихвари, защото разполагат с най-сигурните каси в градовете.

Златарите, от своя страна, издават хартиени разписки като гаранция за извършен депозит, които не заемат много място и могат да бъдат изтъргувани от титуляра. Вложителите вече разполагат с най-удобния, бърз и сигурен начин на съхранение и използване на паричните си средства. И от момента, в който средновековните банкери осъзнават, че много малък процент (едва между 10 и 20) могат евентуално да решат да изтеглят еквивалента на издадените хартиени ценни книжа, започват да дават кредити срещу лихва, необезпечени с реално съществуващи авоари.

Така се ражда концепцията за частния резерв (минимално покритие), с която успяват да извличат печалба, като отпускат пари, създадени от нищото. И започват да дават заеми в пъти повече от действителните им възможности. А в редките случаи, когато се налага да връщат злато в по-големи количества от наличните в касите, на помощ им идват други колеги от еврейски произход, с което се гарантира стабилността на средновековната банкова система. В началото на схемата в обращение се пускат голям брой пари на хартия - разписки за отпуснати заеми, които на практика не отразяват действителния златен резерв. С наложена лихва от 20 процента и 5 пъти отпуснато като заем златото носи доход 100 на сто всяка година. А такива наличности не притежават!

И ако това не е брилянтно замислена измама, с която еврейската лихварска каста успява да изкупи за много кратко време най-големите богатства на европейския континент... Но докато отпускат заеми, създадени от нищото, техните длъжници са заставени да плащат лихви и дългове по силата на закона. Накрая се оказва, че спекулантите се оказват притежатели на суми, значително по-големи от тези, с които на практика може да разполага целият град. Ситуация, при която хората все по-често прибягват до заеми на хартия, за да покриват задълженията си и направените инвестиции. И без да си дават сметка, пренасочват богатствата на града (а накрая и на цялата държава) към касите на златарите, като още по-вече затъват в дългове... /illuminatibg.blogspot.com.au/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!