Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция няма да плати следващия транш към МВФ. Шойбле обяви, че Германия вече няма да помага на Атина

Гърция няма да успее да погаси предстоящия през следващия месец транш към Международния валутен фонд (МВФ), става ясно от думите на вътрешния министър Никос Вуцис.

"Четирите транша към МВФ през юни са в размер на 1,6 млрд. евро", заяви Вуцис пред Mega TV. Тези пари няма да бъдат изплатени, тъй като те не са на разположение. Парите ги няма, за да бъдат разплатени", каза той. 

Силно задлъжнялата Гърция се стреми да постигне споразумение с международните кредитори, което да позволи отпускането на последната част от спасителната програма. Но за тази цел са необходими ангажименти за конкретни реформи от страна на правителството в Атина, които трябва да бъдат поети до края на май.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова международните донори да направят някои компромиси. „Ние направихме отстъпки, но имаме нашите граници", заяви премиерът на заседание на лявата си партия Сириза в Атина. Той нямало да се съгласи на неразумни искания, като например такива за размера на ДДС, или за по-нататъшно отваряне на пазара на труда.

Междувременно и федералният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви, че по отношение на решаването на дълговите си проблеми Гърция вече няма да може да разчита на по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство. Кабинетът в Атина се е съгласил за последен път на 20 февруари да изпълни своите ангажименти, каза в интервю по Deutschlandfunk министърът. "Ето защо ние не може да говорим за алтернативи. Страната все още трябва да положи доста усилия, за да изпълни това, за което е поела като ангажименти."

Гърците подкрепят правителството на Сириза в преговорите с кредиторите, но искат да бъде постигнато споразумение, което да позволи на страната да остане в еврозоната, съобщава AFP, позовавайки се на проучване.

Анкетата показва, че 54% от гърците одобряват начина, по който правителството води преговорите, въпреки породеното напрежение между Атина и международните кредитори. В същото време 59% от гърците са на мнение, че кабинетът не трябва да отстъпва в разногласията. 89% от гръцките граждани се обявяват срещу ново намаляване на пенсиите, а 81% са срещу колективните уволнения. /economic.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!