Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Туризмът ни пред срив, некадърници и малоумници управляват този бранш

Туризъм

Това правителство е пагубно за туристическия бранш, хотелите са празни, пълно е с табели за евтини квартири, но какво от това, нищо няма да върне руснаците, украинците и някогашните туристи от бившата ОНД. Просто ГЕРБ бута този бранш в бездната.

Тази година се очаква украинците, които ще почиват в България, да бъдат с 66% по-малко от миналата, като ще се запазят единствено детските лагери. Това коментира почетният консул за Бургас Димитър Караненов, цитиран от БТА.

Като причина той посочи драстичното намаляване на цените в основните ни конкуренти на този пазар – Турция, Тунис, Египет, Мароко. Проблем за украинските туристи са и визите за България срещу липсата на такива за Турция и отпадането им за Хърватия по време на активния сезон.

НЕКАДЪРНИЦИ И ВРЪЗКАРИ, ТОВА СЕ НАБИВА НА ОЧИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

Заради обезценяването на местната валута Украйна въвежда и допълнително 9-процентно мито на вносните стоки, което вдига цените им, коментира и почетният консул за Пловдив Димитър Георгиев. Това ни кара да предлагаме стоките на минус, но с надеждата да запазим позиции за по-добри времена, коментира Георгиев.

Пред журналисти в Пловдив посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, който бе в града във връзка с традиционната му среща с почетните консули за страната от Пловдив, Русе и Бургас, каза, че през 2014 година българските черноморски курорти са посетени от около 247 000 украински туристи, като с транзитно преминаващите броят им достига близо 370 000 души.

Този туристопоток обаче е от 6 до 8 на сто по-малко в сравнение с предходната година, твърди Балтажи.

Контрастите със съседна Турция са огромни. Приходите от туризма в южната ни съседка през първото тримесечие на тази година възлизат на 4.867 млрд. долара, съобщи турският статистически институт. От тях 78.8 на сто са приходите от чуждестранните туристи, а останалото е от турски граждани, живеещи в чужбина.

Постигнатият ръст е 1.3 на сто в сравнение с първото тримесечие на 2014 г.Страната е била посетена от 5 344 575 туристи, което е с 5.5% повече в сравнение с последното тримесечие на 2014 г. 

Средно по 911 долара е похарчил всеки турист, посетил страната между януари и март. Увеличени са и туристическите пътувания на турските граждани в чужбина през този период. Извън граница са били 1 865 059 турски граждани, което е със 7.9 на сто повече в сравнение със същия период на 2014 г.

По данни на българския Национален статистически институт през първото тримесечие Турция е посетена от близо 43 хил. туристи от България, а тук са дошли 72 хил. туристи от Турция.

Като цяло това правителство в България показва пълно неразбиране на проблема с липсата на бъдеще за туризма без руските гости, нагнетяването на напрежение към Кремъл от страна на президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов, допълнително изостриха ситуацията, няма връща назад, руснаците тази година са в Черна Гора, Турция, Гърция и Хърватия, но не и в България и Румъния, които се държат агресивно с доскорошните си партньори от многомилионната страна, коментари газета.ру. /7plus7.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!