Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов американски разрушител влиза в Черно море "за да засили мира и просперитета в региона"

USS Ross
en.wikipedia.org

Американският разрушител USS Ross ще навлезе в Черно море в събота, обявиха офицялно от ВМС на САЩ. От Вашингтон уверяват, че визитата е част от плановете на САЩ да допринесат за колективната сигурност на своите партньори от НАТО.

„Присъствието на Ross в Черно море ще потвърди всеотдайността и ангажимента на САЩ за укрепването на партньорството и съвместните оперативни възможности в рамките на НАТО и регионалните партньори.“, се казва в изявлението на флота.

Командирът на разрушителя Тад Горман пусна изявление, в което се казва: „Ние сме отговорни да осигурим сигурността и безопасността в световните океани и морски пътища. Чрез засилване на връзките в Черно море може да се очаква засилване на мира и просперитета в региона.“

Американските кораби оперират в съответствие с разпоредбите на конвенцията от Монтрьо и международното право. Според нея военни кораби, които не принадлежат на страни с излаз към Черно море не могат да останат в акваторията повече от 21 дни, независимо каква е целта на тяхното пребиваване.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!