Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Който откаже диктатурата на Брюксел е диктатор! Орбан: няма да приемем квоти за нелегалните имигранти - Юнкер: Здравей, диктаторе!

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер затвърди репутацията си на прям човек, посрещайки унгарския премиер Виктор Орбан с възгласа "Здравей, диктаторе" на срещата в Рига.

"Здравейте, диктатор", се чуха думите на ироничния Юнкер, докато лидерите на ЕС се събираха на срещата ЕС-Източно партньорство в латвийската столица Рига. Репортерите казаха, че не са чули отговора на унгарския премиер.

Брюксел и Будапеща често кръстосват шпаги при управлението на десния премиер Виктор Орбан. Той неведнъж вбесяваше евроинституциите с коментарите по някои от най-чувствителните теми. "Унгарци говорят направо за трудните неща. Ние не обичаме да го увъртаме. Ние сме откровени хора", каза той при посещението си в Европарламента по-рано тази седмица.

Сега Юнкер очевидно е намерил начин да си го върне на Орбан.

Поредната ябълка на раздора е квотната система, която Еврокомисията иска да въведе за нелегалните имигранти. Орбан предупреди, че страната му няма да я приеме. ЕС ще вземе окончателно решение по въпроса на срещата си на върха идния месец.

/АФП/Рига/Латвия/pogled.info