Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионери от Италия напират да живеят в България

Най-малко 500 италиански пенсионери са се преселили в България за последните три години в търсене на по-добър живот на старини, пише „24 часа”. С 1000 евро пенсия те мизерстват в Италия, а у нас даже спестяват.

Телевизиите на Ботуша се надпреварват да излъчват репортажи за България, в които я обявяват за новото Елдорадо за пенсионерите. Италианец, който се е преселил във Варна, дори е създал и сайт „Пенсия в България”, в който дава практични съвети на мераклиите как да се устроят при нас.

„Днес си живея като бей, а не като просяк, както в Италия, където на всяко 20-то число дърпах от спестяванията си в банката, докато свършиха”, казва 66-годишният Франко Луиджи Тенка, който живее в София от 2009 година.

1600 мейла от италиански пенсионери е получил Франко, питат го как е у нас. Пишат му италиански пенсионери, живеещи на Канарските острови, в Швейцария, Южна Африка и дори Конго.

Почти всяка седмица той посреща свои сънародници, идващи на оглед в България. Той ги запознава с разходите си за апартамент от 50 квадрата в София. Най-много отиват за храна – 300 евро за двама души, токът струва 40 евро на месец, водата-12 евро, ястие в ресторант струва 6 евро, бирата е 1 евро.

Според италианците, живеещи у нас, през последните години техният брой се е увеличил най-малко с 500 души. По десетина пристигат всеки месец във Варна. България съвсем не е щастлива политически страна, но това не притеснява хората от Ботуша. /velikabulgaria.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!