Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дори и да падне ембаргото, Русия вече има алтернативни вносители - Депутатите отново отхвърлиха отмяната на санкциите срещу Русия

/КРОСС/ Със заглавие "Европейският съюз продължава незаконно да внася в Русия забранени продукти" статия в изданието "Российская газета" съобщава, че проблемите на търговията между ЕС и Русия ще продължат.

Според медията дори да бъде отменено продоволственото ембарго - част от санкциите, които си размениха Русия и ЕС, достъп до рускиия пазар ще получат едва 20% от европейските производители, пише inews.bg.

В момента на щандовете в руските магазини се продава риба от Малайзия, цитрусови плодове от Африка и чилийско сирене. Скоро към това меню ще се прибави и ирански хайвер, както и охладена риба от Оман и гръцки сирена.

Руските държавни експерти правят всичко възможно до гражданите да достигнат качествени продукти от някои държави членки на ЕС, които са готови да премахнат търговските ограничения. "Но ЕС се държи нецивилизовано, като изпраща забранени продукти чрез незаконни схеми в страните, които са съседни на Беларус", коментира изданието.

"Но дори и при отмяна на ембаргото едва 1/5 от производителите в ЕС ще могат да внасят в Русия", потвърди шефът на земеделската служба Сергей Данкверт.

Ако преди 90 унгарски компании са били вносителки, то след отмяната на забраната за внос, те ще бъдат едва 15. Преди 20 сертифицирани гръцки фирми са внасяли ягоди, кайсии, праскови, както и месо. Не е ясно обаче колко от тях ще могат да възстановят позициите си на руския пазар при положение, че пазарната ниша е била заета. /cross.bg/

Депутатите отновоотхвърлиха отмяната на санкциите срещу Русия

Поетапна отмяна на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна поиска депутатът от БСП Жельо Бойчев с мотива, че те се отразяват тежко върху българския бизнес и изместването на българските фирми от руския пазар.

Бойчев се мотивира и с предстоящото посещение на трима български министри в Москва, както и със совалките на Меркел и Джон Кери за излизане от ситуацията, в които Бойчев смята, че България трябва да е водеща страна. Мнозинството за пореден път отхвърли това предложение на левицата. /blitz.bg/

Санкциите срещу Русия ударили най-силно млекопроизводителите

Най-големият проблем в сектор земеделие е при млекопроизводителите. Това потвърди земеделският министър Десислана Танева. "Искам да кажа, че това не е национална криза, а в цяла Европа. Санкциите срещу Русия оказват огромно влияние. Искам веднага да кажа, че програмата ни за селските райони е одобрена от Брюксел и се надявам чрез нея да подпомогнем този сектор", обясни Танева в сутрешния блок на БНТ.

"Кризата в млечния сектор е сериозна. Един министър не може да казва изкупните цени на млякото, защото имаме свободен пазар. Държавата не може да въведе фиксирана цена, както се иска. Ние можем само да гарантираме свободата на пазара и да се постараем да не губим млекопроизводители. Държавата може да търси нови пазари в трети страни, което и усилено правим. Последният пример е посещението ни в Катар. Там подписахме много спогодби и споразумения", даде пример министърът.

Танева обясни колко уважават премиера Бойко Борисов в Катар. "Посрещнат ни отлично и имат добро отношение към България заради него", коментира Танева. /БЛИЦ

Гърция планира да продължи антируските санкции

Гръцките власти няма да попречат на удължаване до края на 2015 г. на санкциите на ЕС срещу Русия, пише „Росбалт“, позовавайки се на Bloomberg.

Неназован събеседник на агенцията в правителството на Германия е отбелязал, че това е договорено с Атина още през март. Според него, премиерът на Гърция, Алексис Ципрас се е съгласил, че санкциите трябва да действат дотогава, докато не бъдат изпълнени всички условия на споразумението от Минск на прекратяване на огъня в югоизточната част на Украйна.

В германското правителство предполагат, че решението да се продължат санкциите срещу Русия ще бъде взето на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в края на юни. Има увереност, че Гърция няма да се противопостави на подновяването на ограничителните мерки.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Гърция Костас Исихос заяви, че неговото правителство се противопоставя на налагането на санкции срещу Русия и е срещу влошаването на отношенията между Русия и Европа. /nepoznato.energetika-bg.com/

BoA: Това беше върхът за еврото

Снощи анализаторите от Bank of Americaпрепоръчаха в писмо до инвеститорите да заложат на долара по кросовете с еврото и йената.

Според BoA върхът на еврото, достигнат в петък, миналата седмица, е бил последният на единната валута за дълго време. От сега нататък европейските пари ще падат. Вчера еврото регистрира най-големия си спад от два месеца насам, като днес продължава надолу, поевтинявайки с 0.11%, до 1.1138 долара.

Еврото проби ключово ниво на подкрепа във вторник, когато падна под 1.1131 EUR/USD,посочват от BoA. Сега те очакват доларът да срещне по-силна съпротива около 1.0535EUR/USD, преди да поскъпне до 1.0462EUR/USD – дъното на еврото от 16 март. Дългосрочната цел на BoA е за движение към 1.0283 EUR/USD. /darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!