Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Революцията на шистовия газ в Европа се провали. Американският сгъстен газ не е способен да „изхрани” Евросъюза”

Американският журналист, специалист в областта на енергетиката Колин Чалкоът счита, че няма алтернативи на руския газ в Европа. Неговата публикация е в американското издание Oil Price.

Според него, страните-участнички в Европейския енергиен съюз след усложненията с РФ не могат да намерят компромис за своята енергийна сигурност.

„Революцията на шистовия газ в Европа се провали. Не си струват надеждите на двете най-перспективни страни по този въпрос – Полша и Украйна.

Останаха нищожни надежди за Дания и Великобритания” – пише Чилкоът. Той е категоричен, че американският сгъстен газ не е способен „да задоволи апетитите на Европа”.

„Американският сгъстен газ не е способен да „изхрани” Евросъюза. Cheniere Energy’s Corpus Christi LNG може да е перспективен проект между САЩ и Европа, но даже да бъде осъществен в най-кратки срокове до 2018 г., той ще може да доставя годишно 7,3 млрд кубометра газ, което съставлява 1,7% от европейските нужди” – пише журналистът.

Чилкоът сочи и алтернативни варианти на американския сгъстен газ, които също не могат да гарантират на ЕС енергийна сигурност. Сред проектите е туркменският газопровод, който едва ли ще се появи по-рано от 2019 г., но и той ще задоволи само 2-7% от европейските нужди.

Руският газ остава в Европа, заключава авторът, и всички други алтернативи са безсмислени./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!