Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия настъпва на Балканите, но категорично заобикаля България

Сергей Лавров

Руските проекти и инвестиции на Балканите се активизират, но категорично заобикалят България.

Русия се надява да увеличи доставките на природен газ за Сърбия, независимо от срива на строителството на "Южен поток".

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА "Новости".

В Гърция пък се надяват на инвестиции и природен газ от Русия, които да превърнат гръцката икономика в енергиен център на региона.

"За съжаление не успяхме да реализираме плановете за строителство на сръбска територия в рамките на "Южен поток" поради неконструктивната позиция на Брюксел, който блокира проекта. Ние обаче смятаме, че нашият енергиен диалог ще се разширява включително в сферата на доставки на руски газ", коментира Лавров.

Според него се водят преговори за нови руски инвестиции в различни отрасли на сръбската икономика.

"Надяваме се, че в близко време ще успеем да стигнем до взаимноизгодни модели на сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на Сърбия и за повишаване на жизнения стандарт на сръбските граждани", подчерта Сергей Лавров.

Той също така изрази надежда, че и в бъдеще на руските инвеститори ще се предоставят преференцилани условия за бизнес.

Лавров подчерта, че търговско-инвестиционното взаимодействие не трябва да зависи от външни фактори като процеса на сближаване между Сърбия и Европейския съюз.

В същото време Гърция обяви, че разчита "Турският поток" да я превърне в енергиен център на Балканите. Газопроводът, който ще замести "Южен поток" трябва да доставя природен газ за Западните Балкани и централна Европа.

Говорителят на гръцкото правителство Гаврил Сакеларидис, цитиран от МИА, посочи, че трасето ще продължи на север, в Македония, а после и в други държави. /darikfinance.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!