Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия връща на въоръжение ядреното страшилище за подводници Ми-14

Хеликоптерът е бил толкова добър ловец на подводници, че през 1996г, след огромен натиск от Вашингтон, всички руски хеликоптери от този тип за борба с подводници са били свалени от служба.

Ми-14

След новината отпреди две седмици, че Русия се приготвя да възобнови производството на свръхзвуковите стратегически бомбардировачи Ту-160 Блекджек, беше съобщено, че се планира възобновяването на производството и на съветския хеликоптер за борба с подводници Ми-14.

Медиите в Татарстан, където навремето е бил произвеждан този тип хеликоптер съобщават, че компанията Kazan Helicopter Works (KVZ) се подготвя да започне производството му за руския флот. От компанията не са коментирали новината, но източници в нея потвърждават, че въпроса се разглежда сериозно.

Ми-14 е въоръжен с торпедо и 12×64кг или 8х120кг дълбочинни бомби. Този убиец на подводници има много специално оръжие в своя арсенал – 1600кг ядрена дълбочинна бомба с мощност 1 килотон, способна да унищожи всяка подводна цел в радиус от 800 метра.

Хеликоптерът може да се приводнява и да действа при всякакви метеорологични условия и може да лети на до 300км от брега. Може да остане във въздуха в продължение на 5.5 часа и да измине дистанция от общо 1100км.

Снабден с високотехнологични за времето си сонари и друга техника за засичане на подводници, хеликоптерът е бил сред най-опасните оръжия срещу подводници през Студената Война.

Американците са вземали този хеликоптер много сериозно, особен след инцидента в края на 80-те години, когато неидентифицирана подводница, вероятно американска, е била засечена в съветски териториални води. Нарушителят се е измъкнал невредим само защото хеликоптерът не е получил заповед за ликвидиране на целта.

Хеликоптерът е бил толкова добър ловец на подводници, че през 1996г, след огромен натиск от Вашингтон, всички руски хеликоптери от този тип за борба с подводници са били свалени от служба.

При сегашната модернизация на руската армия, Ми-14 вероятно ще бъде доставен за Черноморския и Северния флот.

Хеликоптерът може да бъде използван и за морските нефтени платформи както и за спасителни операции в морето.

Първоначалната бройка вероятно ще е около 100 машини.

Според експерти, възстановяването му на служба ще отнеме две години в няколко различни фази. Първоначално ще се възстановят 10 броя от пенсионираните хеликоптери, които ще преминат през цялостна модернизация, а накрая ще бъде възстановено и самото им производство, което може да отнеме до 5 години.

Новата версия на Ми-14 ще получи нови двигатели, подобрена авионика и модерна електроника. Очаква се, че новата версия на Ми-14 ще има и по-добра стабилност при кацане във вода. /desinfowar.wordpress.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!