Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще успеят ли САЩ да запазят хегемонията на долара с разрушаването на Русия?

/КРОСС/Американският дълг днес достига такива размери, че ако доларът загуби статута си на резервна валута, икономиката на САЩ катастрофално бързо ще се свие до размер, сравним с икономиките на банановите републики.

Коментар на a-specto

Защо САЩ обявиха Русия отново за враг? Съдейки по политиката, провеждана от американското правителство, има поне две явни причини, които подтикват САЩ да обявят Русия за свой враг.

В основата си конфликтът САЩ-Русия е замислен и провокиран под натиска на мощното лоби на американския военнопромишлен комплекс. Целта е да се получат нови оръжейни заявки на фона на намаляващите поръчки. Второто съображение, от което, изглежда, се ръководи Вашингтон, е спешната нужда от изграждане на образа на външния враг в съзнанието на масите.

Към такъв враг масите могат много лесно да пренасочат омразата си, която е провокирана от провежданата правителствена политика. Но все пак основната, премълчавана и досега причина за случващото се е реалната опасност от евентуален алианс между Русия и Китай. Подобен алианс заплашва да сложи край на хегемонията на долара като глобална резервна валута и да постави под въпрос световното господство на Америка. Свидетели сме на една истински жестока схватка. Залог в битката е запазването на глобалната хегемония на долара заедно с икономическата, военната и политическата доминация на САЩ на планетата. Вече може да се каже, че развитието на този конфликт навлиза в решаващата си фаза. Въ-преки безспорно грандиозните постижения на САЩ през изминалото столетие взаимоотношенията на тази държава с останалия свят могат да се окачествят като „паразитни". Това е така, защото, емитирайки без каквито и да било задръжки долари и дългови инструменти, идващи буквално от „въздуха", те ги обменят за реални стоки и услуги от другите държави. Фактът, че американският долар е световна резервна валута, им позволява и до момента да поддържат астрономически бюджетен дефицит, какъвто би се оказал непосилен за която и да било друга държава.

Американският дълг днес достига такива размери, че ако доларът загуби статута си на резервна валута, икономиката на САЩ ще имплодира и катастрофално бързо ще се свие до размер, сравним с икономиките на банановите републики. Всичко това налага да се предприемат спешни действия за справяне с нарастващата заплаха. Ако се проследи увеличението в паричната база на Федералния резерв (ФЕД) на САЩ през последните няколко години, прави впечатление, че през 1995 г. ФЕД е печатал малко под 500 милиарда долара годишно, а през 2013 г. е предприел най-мащабното печатане на пари, като е успял да отпечата около 3,5 трилиона долара. Ако американският долар загуби статута си на „резервна валута", тази огромна парична маса ще се върне към първоначалната си базова цена, а инфлацията, предизвикана от направената корекция, ще бъде фантастично висока. Още по-апокалиптична ще изглежда картината, когато икономиката на САЩ рухне, за близо 74 милиона американци, които сега получават помощи поради нетрудоспособност, субсидии от държа-вата и купони за храна. Затова САЩ ревниво пазят хегемонията на долара, като безапелационно пресичат опитите на която и да било страна, макар и частично, да замени долара с някаква друга валута. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!