Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Иво Христов: По-скоро ще изместим Луната, отколкото съдебната власт

Според социолога Юлий Павлов тази година ни очакват театрални сътресения, а не реални

Катастрофичният начин на мислене е характерен за тези географски ширини, каза в предаването "Още от деня" на БНТ социологът Иво Христов, помолен да коментира обявената от медията анкета дали очакваме политически катаклизми през 2015 г. 

Той обедини трите понятия "катаклизъм", "катастройка" и "катастрофа", като обясни, че българите не си дават сметка за разликата между тях, което е резултат от дерационализацията на мисленето ни.

Социологът добави още, че винаги преценява събитията в България в геополитически план, защото външните сериозни фактори индуцират вътрешните противоречия в страната. Той даде пример с фалита на КТБ. "Сривът на КТБ не е сблъсък между характерите на двама души, с персонална непоносимост. Развитието е резултат от системен проблем. Проблемът е в системата", поясни той.

На въпрос за реформите в съдебната система, той поясни, че тя ще продължава да бъде това, което е била и досега. "Програмите се пишат с двойна функция - за менторите в Брюксел и за външна употреба. Усвояването на Луната ще има същия резултат, както и борбата за съдебната власт", експресивно се изрази доц. Христов. 

Без да се оправи системата, ще катастрофираме. Проблемът е в обществената ни система. "Бих се изненадал, ако беше друга. Общият системен дизайн е деградация на обществото като цяло. Оправянето няма да е по наше време. Обществената къща е така изградена, че да живеем по този начин", каза още социологът. 

На същото мнение по въпроса за съдебната система бе и неговият събеседник социологът Юлий Павлов. Според него за промени в съдебната система трябва конституционно мнозинство. "Така че за съдебна реформа колкото и да имаме нужда от нея, много трудно ще се постигне в такава голяма степен на съгласие", каза Павлов. 

Помолен да прогнозира дали ще има сътресения през 2015 г., Юлий Павлов заяви: "Очаквам повече театрални сътресения, но не и реални. До голяма степен и досега бяха театрални. Но с реални последствия", каза той, имайки предвид КТБ.

По думите му, ГЕРБ са си извадили поука за много неща, имат втори управленски мандат - това е голям успех и лично за Бойко Борисов. "Сега се държат най-разумно от всички останали участници в коалицията", коментира още социологът. /faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!