Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стив Ханке: Еврозоната ще доведе България до катастрофа

БНБ носи основна вина за кризата с КТБ, заяви Стив Ханке

Стив Ханке

Влизането в еврозоната би било катастрофа за България. Това заяви на пресконференция икономистът проф. Стив Ханке, известен като бащата на Валутния борд в България, предаде БГНЕС.

"От 1997 г. България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция", заяви проф. Ханке.

Той припомни, че министърът на финансите в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков заяви, че България се подготвя за влизане в еврозоната. "Това беше глупаво като заявление и политика. По-късно Дянков си промени мнението, когато се развихри кризата. Сега финансовият министър пак говори за влизането в еврозоната, а това сега би било катастрофа за България и лошо икономическо решение", категоричен бе експертът. Според него тези действия показва загърбване уроците на историята.

Проф. Ханке повдигна и темата за КТБ. Според него, ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всяка банка ежемесечно, нямаше да се стигне до проблема КТБ. "Щяха да се видят отчетите и тогава щеше да се разбере какво става. БНБ действа много бавно по отношение на това да си направи анализ и поука. БНБ и правителството имат тояжка, на която се подпират. Сега искат да подпишат споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, да не поемат отговорност", категоричен бе икономистът.

Той е убеден, че КТБ никога не е била банка, а измама. "Прозрачността е единственият начин, за да се разбере какво става в банките. Банковата система в България е мистерия. Не е правилно да се дават необезпечено кредити на свързани с банката лица", добави професорът. /economic.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!