Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аляска и Хавай искат отделяне от САЩ?

Аляска и Хавай обвиняват САЩ в незаконно анексиране и  на своите територии.

Представители коренните народи на тези региони се обръщат към ООН да гарантира правото им на самоопределяне.

Автохтонното население на Аляска и Хавай призова международната общност да гарантира правото им на самоопределяне във връзка с "незаконно анексиране" и "окупация" на Съединените щати.

Коренните народи на Аляска са алеутите и ескимосите, а на Хаваи са полинезийците. Аляска и Хаваи са съответно 49 и 50 по ред американски щати.

В Женева е разпространено изявление, в което се иска да се разгледа въпроса в рамките на Съвета на ООН по правата на човека и за преглед на човешките права и свободи в Съединените щати. Разглеждането е насрочено за 11 май.

В документа се посочва, че "Аляска и Хавай през ​​1959 г. са били анексирани от САЩ чрез измами и умишлено нарушение на мандата и принципите на ООН и на процеса на самоопределение."

Авторите на декларацията на ООН призовават да се коригира тази грешка.

Автохтонното население на Аляска и Хавай подчертават, че продажбата на  Аляска САЩ от Русия през 1867 г. "не означава прехвърлянето на суверенитета над Аляска".

"Американското нашествие в Хавай през 1893 г. е  в нарушение на двустранните договори и международното право."
Авторите на изложението ще се борят да се направи нещо по мирен начин: чрез механизмите на ООН и искат в Аляска и Хавай да се проведат референдуми за самоопределение на коренното население.

За да работят по-ефективно е създадена на съвместна работна група "Алианс на Аляска-Хавай за самоопределение."
На  07 май в Женева на среща с репортери представителят  на Аляска Роналд Барнси  и на Хавай - Леон Сиу,разкритикуваха САЩ за политиката по отношение на коренните народи, наричайки го "окупацията" от САЩ.

Според изявлението, публикувано днес в кулоарите на  на ООН в Женева,териториите на Аляска и Хавай "през ​​1959 г. са били погълнати от САЩ чрез измами и умишлено нарушение на мандата и принципите на Организацията на обединените нации, както и процесът на самоопределение." Жителите на двата щата на САЩ призоваха ООН да "поправи грешката" и да  се организират в Аляска и Хавай референдуми за самоопределение.

"Те откраднаха нашите земи и добиват огромни количества  подземни богатства, в ущърб на околната среда. Ние вярваме, че руснаците могат да ни помогнат."

Аляска е  открита през 1732 година от руснаци от кораба "Св. Гавриил", а  от 1799 до 1867 е управлявана от Руско-американското общество. На 30 март 1867 година във Вашингтон е бил подписан документ за продажба на региона на САЩ: територията с площ 1,5 милиона квадратни километра е купена за 7,2 милиона долара в злато. Аляска е официално обявена за американски щат чак през 1959 година.

Хавайските острови са били анексирани от САЩ през 1898 година, през 1900 им е бил предоставен статусът на самоуправляваща се територия, а през 1959 година се превръщат в американски щат.

"През 2017 г. стават 150 години от продажбата на Аляска от Русия на  САЩ. Ако ние работим с руснаците да представим истината за това, което наистина се е случило в историята и да отхвърлим изкривената концепция за Аляска и нашите хора, мисля, че това ще бъде един добър начин да се оправи ситуацията "- каза представителят на Аляска в създадена работна група" Алианс Аляска-Хавай за самоопределение",Роналд Барнс.

"Нашата култура се потиска.  И действията на САЩ не са насочени само срещу нашата култура, но и срещу световния мир, като в Хавай е военната база в Пърл Харбър. По време на военни учения, те замърсяват нашата земя и вода. От това, хората се разболяват. Това насилие над нашите земи и хора. Ние не искаме да бъдем част от военната машина", каза представителят на Хавай Леон Сиу.
Подобни движения има в някои други щати,дори и в Тексас.

Миналата година на сайта на Белия дом бе качена  петиция и искане за отделяне на щата Тексас от САЩ, която събра повече от 120 000 подписа.

От администрацията тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите-основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати.

По тази причина,сега хората от Хавай и Аляска изнасят исканията си за референдум на международно ниво и в ООН.
Активни отцепнически групировки съществуват в момента в повече от 10 щата.

Уморени да плащат данъци, които финансират далечни войни,защитаващи неясни интереси, и от мъртвородени планове за съживяване на икономиката, от които не виждат конкретен ефект, все повече американци искат техните щати да оспорват федералните закони и ги притискат да се отцепят.  Тези американци не искат да носят на гърба си федералната държава загубила моралния си авторитет и правителство подчиняващо се на заповедите на Уолстрийт.

Първоначално САЩ са замислени като "конфедерация на независими щати, свързани помежду си чрез обща отбрана и търговски интереси",но с годините федералната държава е придобила прекомерна власт, е тезата на сепаратистите.

Половината от американските щати отказаха да приложат новите федерални норми за въвеждането на документи за самоличност,13 щата легализираха употребата на марихуана за медицински цели в разрез с федералния регламент,Тенеси и Монтана не се смятат длъжни да се подчиняват на федералните наредби за производство на оръжие и муниции. /vestnikzora.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!