Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Божидар Димитров: Това, което става в Македония, е по украински сценарий

Много по-бързо реагирахме на далечния Киев, а не реагираме на една страна с която имаме обща граница

Божидар Димитров

"Не съм изненадан от случващото се в Македония. Събитията там се очакваха отдавна". Това заяви пред БЛИЦ проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей във връзка с последните събития в Македония след днешната престрелка в Куманово.

Според него най-плашещо е не това, което се случва, а дали България има план за действие.

"Знаех, че се очакват вълнения с цел сваляне на правителството, от експоненти на мои познати. При посещение в София, те разказваха с упоение, че готвят такава акция и казаха, че няма друг начин да се свали правителството на ВМРО-ДПМНЕ, защото е упражнило една изключително жестока диктатура.

Според тях случаят с Груевски няма аналог, дори при Янукович не е имало такава диктатура. Тъй като няма закон за конфликт на интереси, цялото правителство е съставено от роднини на Груевски и той реално контролира всичко в държавата", каза историкът.

Той допълни, че македонските му приятели са обяснили липсата си на избор с факта, че Македония е много изолирана. "Никой в Европа или в САЩ не иска повече да контактува с Груевски. страната е изостанала с процеса за влизане в ЕС. Това, което става - по украински сценарий. Вчера пророкувах, че вероятно ще има изстрели в гърба на манифестиращите. Нямаше там, но имаше в Скопие. Наети албански банди провокираха нападение в "Диво селище", което е на пътя за София - там са се събрали албанските банди 50-70 човека. Трима убити и над 20 тежко ранени. Протестите вече обхванаха деветте главни македонски града, а Груевски иска да обяви военно положение, което е и целта на играта с бандите", каза Димитров.

Той изрази и тревога за липсата на реакция от нашите официални институции. "Днес е почивен ден и едва ли ще има официална позиция по този въпрос. Утре също е почивен ден. Най-добре се обадете утре. Тук е само дежурният. До момента никой не ни е подавал информация, свързана с конфликта в Македония”, това беше коментарът на служителят в Ситуационния център на Външно министерство, с когото репортер на БЛИЦ се свърза.

"Много по-бързо реагирахме на далечния Киев, а не реагираме на една страна с която имаме обща граница и 120 000 души с българско гражданство. Не е хубаво това. Аз се питам има ли нашите ръководни органи план и то в няколко варианта. Ние не знаем дали албанците няма да тръгнат да обединяват Косово и Западна Македония - това ще означава разпад на Македония. Какво прави нашето правитество за Струмище, което заяви, че иска да се върне в България. Там наистина хората говорят на почти чист български език. Ще ги отхвърлим ли? Какво правим, ако Македония се разпадне, без да иска да се присъединява в България? Какво правим при една голяма бежанска вълна?, попита Божидар Димитров.

"Не се опасявам от това, какво ще стане в Македония, а дали имаме план или чакаме какво ще ни кажат отвън. И дали ще бъде в наш интерес това, което ще каже Големият брат", каза още той.

Историкът прогнозира, че въпреки всичко и тази вечер ще има протести, въпреки че демонстрантите ще се стараят да не се пролива кръв. Опозицията на Груевски обаче няма да се откаже докато правителството не подаде оставка.

Надежда НЕНОВА, БЛИЦ

Официално: Турски поток в действие до 2016 година - САЩ "посъветвали" Гърция да не се включва в "Турски поток" - Македония втора по трасето на Турски поток след Гърция и отново "украински сценарий" - Случайно?

Банкерите и войните: Задкулисните игри

САЩ: Трябва ни трета световна война, за да излезем от кризата!

САЩ са разпалили 201 от 248-те военни конфликта след края на ВСВ
American Journal of Public Health
публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес...

Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни

Да не забравяме: САЩ наложиха комунизма на света

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!