Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хванаха най-отровната риба в света в Дубровник - Фугу - смъртоносното изкушение

Фугу е най-прочутото ястие в японската кухня. Рибите, от които се приготвя, са смъртно отровни.
Фугу е най-прочутото ястие в японската кухня. Рибите, от които се приготвя, са смъртно отровни.

Най-отровната риба в света хваната в Дубровник, фугу се размножава край Адриатика

Най-отровната риба в света, фугу, е уловена в близост Дубровник, съобщават специалисти. Рибата, чиято консумация причинява парализа и смърт,

е била уловена в залива на полуострова Ували Лапад, потвърдиха от Института по океанография и рибарство в Сплит.

Странният екземпляр по принцип вирее в топли води и не е характерна за нашите географски ширини.

В същото време обаче с глобалното затопляне, все по-често се случва, необичайни морски видове да се появяват в нехарактерни за тях ареали.

От института в Сплит информират, че има все повече съобщения, че в Адриатическо море е засичана най-отровната риба в света. Само ще отбележим, че отровата на тази риба е 1250 пъти по-силна от цианида.

Това е втори екземпляр от този вид риба, уловен тази година, казват от морския институт в Дубровник.

Рибата фугу, която е известна като най-отровната риба в света, обичайно живее в Индийския океан, а в Средиземно море влиза през Суецкия канал. В последно време тя достига и бреговете на Адриатическо море заради климатичните промени и по-високите температури на водата.

Специалистите от института отбелязват, че тази риба е чест гост в Адриатическо море, и че в Източното Средиземноморие е станала един от доминиращите видове, предават хърватските медии. Също така е факт, че рибата унищожава някои от местните видове.

Поради честата поява на рибата-балон, специалистите предупреждават, че е необходимо спешна информационна кампания, тъй като става дума за опасен вид риба… Препоръчва се рибата фугу да не се хваща с голи ръце, а с ръкавици. /razkritia.com/

Фугу – смъртоносното изкушение

Фугу е най-прочутото ястие в японската кухня. Рибите, от които се приготвя, са смъртно отровни.

Рибите, от семейство Tetraodontidae, от които се приготвя ястието съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. В малки количества отровата има наркотичен ефект и причинява специално усещане, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането. Ако усещането продължи по- дълго време може да се считате за пътник, тъй като противоотрова няма.

Японската пословица за този специалитет гласи “Който е опитвал тази риба е глупак, но който не е -също.”

Месото приличало на пилешкото, с някакъв отенък за морски продукт, а по консистенция напомняло желатин.

Обработката на фугу е 30-степенен процес, като целта е да се отслаби до минимум действието на тетродотоксина.

Освен много знания, това изисква и естетически умения в подредбата на прозрачно нарязаните с дебелината на лист хартия късчета месо.

“Фугусаши” е красиво блюдо от сурова риба, наподобяващо картина – пейзаж, птица, пеперуда. Рибата се яде, като парченцата се топят в специален оцетен сос с подправки.

Приготвя се също и леко изпържена, както и бульон от варена риба с ориз и сурово яйце, наричана “фугу-зосуи”. Правото да приготват такива ястия имат само специално лицензирани готвачи, тъй като, ако клиент, консумирал фугу почине, готвача трябва да си направи харакири./sibir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!