Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красимир Иванджийски: След 2019 г. България ще остане без газ

Заплахата че България от 2019 г. ще остане без газ става все по-реална. Причината е присъствието на лицето Б. Борисов във властта.

Какво се случи през последните дни.

  1. Председателят на Газпром Алексей Милер заяви, че основно влияние върху европейския газов пазар в бъдеще ще оказва Азия, като ресурсната база на Изтока и Запада ще стане Западен Сибир. Започна формирането на нов газов мегапазар – евразиатският, като Сибир ще съедини газотранспортните системи на Изтока и Запада. Газпром ще разработи нови планове за изграждане на глобална евразиатска стратегия с нови партньори, като ценообразуването на газа за Европа ще зависи на първо място от азиатския пазар. Цената на руския газ ще бъде максимално висока в случай че тя е единна за всички европейски държави.
  2. Русия, чрез министъра на енергетиката Александър Новак, заяви, че няма да удължи контракта за транзит на газ през Украйна след 2019 г. Това означава, че газ Европа ще получава през Беларус, по Северен поток и по новия Турски поток, като всички те изключват напълно България като транзит и като клиент. Досега България получаваше газ по украинския маршрут. Това означава, че от 2019 г. може въобще да останем без газ.
  3. По време на визитата на премиера на Гърция Ципрас в Москва беше постигнато споразумение за участието на Гърция в строителството на Турски поток, който Гърция ще нарича иначе. Така Гърция ще има стабилен доход от транзита на газ, ще слезе от финансовата игла на ЕС, ще получи инвестиции в икономиката, ще постигне пълна енергийна независимост от европейските компании, ще укрепи своята позиция спрямо давлението на Брюксел.
  4. За да улесни строителството на инфраструктурното продължение на Турски поток през Гърция Газпром не изключва участие в него, но само в проекти, които ще бъдат именно инфраструктурни продължения на Турски поток, т.е. без хъбови отклонения или транзити през България.
  5. Инфраструктурните отклонения на Турски поток към Европа ще минават през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до Баумгартен.
  6. Въпреки слуховете, до 2019 г. САЩ няма да са в състояние да станат реален конкурент на Русия, при природния газ на европейския пазар.
  7. Нито Норвегия, нито Иран, нито Азербайджан ще могат до 2019 г. да увеличат своя добив, да построят съответната инфраструктура за транспортиране на газ и да намерят инвестиция за своите европейски амбиции. Наказанието е много болезнено.

Още преди години предупреждавахме, че ще получим ... газоболие.

Прекратяването на проекта "Южен поток" стана заради България, по-точно заради глупостта и алчността на управляващата мафия. Но ще плащаме всички, защото в близко време ще останем не само без приходи от газовия транзит, без високотехнологични съоръжения и атомни централи, но и без газ и нефт. Е, кой ще остане да живее в тази държава?

Всъщност "Южен поток" не беше отменен. Беше променен неговият маршрут. От газовия пазар на Европа, Русия няма да бъде изтласкана още дълго време, тъй като алтернативата с шистовия газ от САЩ е балон, а газът по TANAP или TAP е проблемен, както и газът от Израел.

По този начин България беше изтрита може би завинаги от съвременната енергийна карта на Европа с всички последици за икономиката, населението и самото съществуване на страната.

Ще припомним, че на 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Турция президентът Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от строителството на "Южен поток", предвиждан за доставка на 63 милиарда кубометра до Европа през Черно море и България. Решението беше изненадващо, но закономерно. На 17 април 2014 г. Европарламентът призова "Южен поток" да не бъде изграждан. Еврокомисията настоя двустранните споразумения на страните от ЕС с Русия да бъдат преразгледани. На 2 юни 2014 г. Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България заради опасенията, че при избора на изпълнителите на "Южен поток" в България ще са спазени изискванията на ЕС от Третия енергиен пакет.

Изпълнителят на отсечката в Българя, заедно с пет български подизпълнителя, трябваше да бъде фирмата "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, но заради войната в Украйна тази фирма, която по произход е дъщерна на "Газпром", беше включена в списъка на компаниите, които според САЩ подлежат на санкции.

Последва давление на гостуващи в София американски сенатори. Особено деструктивна роля играеше Борисов, който от САЩ съобщи, че, като стане отново премиер, ще прекрати изпълнението на строежа на българска територия въпреки договора, подписан от него през 2012 г.

Заради това Путин директно визираше Борисов, като основна причина за спирането на "Южен поток", и България, която не действа като независима държава.

В Истанбул Путин съобщи, че вместо "Южен поток" ще бъде изграден нов газопровод, наречен "Турски поток", който ще премине през Черно море и Турция и ще стигне до границата с Гърция. Мощността на тръбата ще бъде същата – 63 милиарда кубометра годишно, от които 14 милиарда да отиват за Турция, която ще стане най-голям клиент на Газпром в района, и втори – след Германия, в Европа.

Новият проект ще включва газоразпределителен възел на турско-гръцката граница за клиентите в Южна Европа. Доставките на руски газ за Турция бяха увеличени с 3 милиарда кубометра по "Син поток", по който през 2013 г. Турция получи 13,7 милиарда кубометра. От 1 януари 2014 г. турските клиенти ще получат ценова отстъпка от 6 процента.

Газпром определи маршрута на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. Първата нишка с мощност 15,75 милиарда кубометра годишно ще стигне до Турция през декември 2016 г.

Маршрутът тръгва от компресорната станция в Анапа, през териториални води на Русия и ще влезе в териториални води на Турция, като ще излезе на европейския й бряг, откъдето ще продължи към границата с Гърция за изграждането на газов хъб, от който страните-членки на ЕС ще трябва сами да строят газопроводите към своите територии. /strogosekretno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!