Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анализатор: САЩ се увлякоха във войни и настроиха против себе си целия свят

САЩ се вживяват в ролята на „световен полицай” – прокурор, съдия и съдебни заседатели в едно лице

Все повече държави се отвръщат от САЩ и предприемат опити да се избавят от тяхното влияние, счита политическият анализатор на интернет-портала Nation of Change Майкъл Пейн.

Той отбелязва, че страните от Латинска Америка започват да протестират против политиката на

Вашингтон – забраняват разполагането на американски военни бази, съкращават програми за обмен на студенти.

Против присъствието на американски войски се изказват в Италия, Южна Корея, Великобритания, протести има край американските посолства на Филипините, Украйна и Чехия.

Силни са обвиненията против правителството в Германия по повод нелегалното участие на страната в „безпилотните войни” на САЩ.

„Посолството на САЩ в Либия продължава да е затворено, последва го посолството в Йемен. Дори най-голямата военна държава САЩ не може да направи нищо, ако нациите и народите по света повече не искат тяхното военно присъствие на своя територия. Броят на недоволните от крайно агресивната военна политика на Вашингтон расте с огромни темпове” – твърди Майкъл Пейн.

Това е само върхът на айсберга. Близкият Изток е обхванат от пламъците на войната от Сирия до Ирак и Йемен, където злост и разочарование от десетилетия притеснявани от чужди сили граждани намират израз в появяването на голям брой въоръжени бандитски формирования. Конфликтът в тези държави лесно може да се прехвърли в Пакистан, Сомалия, Афганистан и да се разпространи из целия Близък Изток.

Против политиката на САЩ протестират не само страните от Близкия Изток. В страните от Европа, десетилетия намиращи се в състава на НАТО, на подсъзнателно равнище се формулира съпротива срещу военните намерения на Вашингтон, които едва ли съответстват на принципите, провъзгласени при създаване на Алианса, изначално замислен като отбранителен съюз.

Според политолога, на много страни не им е по душа ролята на Вашингтон като „световен полицай” – прокурор, съдия и съдебни заседатели в едно лице – и с всяка война, която Америка води на територии на чужди държави, нейният контрол над спазвания американски световен ред отслабва. Свидетелство за разрива между хегемона и останалия свят например е все по-нарастващата роля на БРИКС, предлагаща алтернативни икономически и политически перспективи без натиск от която и да е държава.

„Преди няколко години беше популярна известната книга на американския педагог и психолог Дейл Карнеги „Как да спечелим приятели и да окажем влияние на хората”. Събитията през последните години говорят, че лидерите на САЩ никога не са чели тази книга, тъй като техните действия са право противоположни на съветите на Карнеги. Вместо да завоюва приятели, Вашингтон се обзаведе с множество врагове” – заключава анализаторът./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!