Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкритие! Първият праисторически човек в света е от Балканите

Първия праисторически човек на планетата е от Балканите, твърдят учени

Забравете Африка и Азия. Първия праисторически човек на света е роден на Балканите, твърдят учени.

Според изследвания на древни животински останки се смята, че на територията на Източна Европа и в частност Сърбия, България и Македония може да се намерят доказателства за няколко стадии за продължаващата еволюция от развитието на човека, които са били неизвестни досега.

Фосили на праисторическите животни, стари на повече от 10 000 години, за които се смяташе, че до днес живеят в Африка, са открити в близост до местността Делчево, село Стамер. Преди седем години тук е намерен череп от първия жираф в Европа, останки от саблезъб тигър и други. На това място през март са открити и изкопаеми останки от праисторически носорог, стари от три до пет милиона години.

Праисторически гроб близо до делчевското село Стамер откри случайно преди седем години и минният инженер Любе Митевски, когато след ерозията на земята на повърхността са се появили останки от праисторически животни. Тогава пред цялата общественост и науката бяха представени изкопаеми останки от жираф, саблезъб тигър, а днес и части от праисторическия носорог.

Откритието на македонския инженер, може да се окаже историческо. Учените вече започнаха да търсят доказателства, че вероятно тук е еволюирал първия праисторически човек. И дори смятат, че по тези места могат да се намерят доказателства за неизвестни периоди от човешката еволюция, пише zase.mk.

Палеонтолозите Денис Жардер от Националния център за научни изследвания в Париж и Николай Спасов от природонаучния музей към Българската академия на науките същото потвърдиха подобни хипотези. Те са съгласни, че става дума за единствения масов гроб с фосили от големи праисторически животни, за открит в Европа.

„Доказано е, че животните, които сега се срещат в Африка, всъщност произхождат от нашия район. Подобна съдба имат и предците на човека, затова с право очакваме да открием и останки от праисторически човек смята Светозар Петковски от природонаучния музей на Македония.

Той обяснява, че заради промяната на климата по време на последните хилядолетия тези животни са се преместили на юг, в по-топлите страни.

Ако се потвърди поне една част от предположенията на палеонтолозите, Стамер ще се превърне в балканския „Джурасик парк“ на изкопаеми останки от праисторически животни. /razkritia.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!