Следвайте "Буднаера" в Телеграм

168 часа: България е загубила около 50 млрд. лв. заради неизгодни концесии

За десетилетие България е загубила около 50 млрд. лв. от неизгодни договори за концесии на злато, сребро, мед и други ценни и редки метали.

Смешно ниските такси, които държавата събира от концесионерите, са по-малко от един процент от печалбите, които изкарват

фирмите, разполагащи със стратегическите залежи на подземни богатства у нас, възмущават се учени пред "168 часа".

Въпреки че в конституцията е записано че “подземните богатства са изключително държавна собственост” и според чл. 16 "трябва да

се управляват в интерес на обществото", през последното десетилетие подземните богатства на България са заграбени от чужди и наши икономически кръгове.

Този факт говори красноречиво, че държавната политика не съответства на интересите на българския народ. В момента концесионните такси са от 0,75 на сто за добив на злато до 4-5 процента за добив на минерали за индустрията.

За сравнение в съпоставими с нас страни като Румъния компаниите, които имат договор за концесия за благородни метали плащат цели 38% от приходите си под формата на държавна такса.

На всичкото отгоре у нас концесионните договори се оказват скрити. Абсолютен прецедент представлява случаят на Андрей Едрев, който успя да осъди държавата в качеството си на гражданин, защото е отказала да му ги предостави. Според решението на Върховния касационен съд информационната служба на Министерския съвет е осъдена да плати разходите по делото от 460 лв., както и да предостави пълните текстове на договорите на Едрев.

"При правителствотно на НДСВ, някак си по мнение на експертите му концесионната такса е намалена от 1,5 процента на 0,75 на сто. При тези обороти една такава разлика е съществена. Става интересно къде потъват всички тези пари", казва пред в. "168 часа" Андрей Едрев.

Не само огромните загуби от концесиите на злато обаче привличат погледите на специалистите. Оказва се, че за някои ценни и редки метали не се плащат абсолютно никакви такси при износа. Такъв е случаят например с германия, за който нито се знае в какви количества се добива, нито как и къде се обработва.

"Сега се извършва един невероятен грабеж - коментира енергийният експерт Минчо Христов. - Една чужда фирма изнася концентрат буквално за без пари, който се преработва в Намибия. /24chasa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!