Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Конфронтацията на САЩ с Русия може да продължи 10 години

САЩ vs Русия

/КРОСС/ В редакцията на италианското издание "Ла Стампа" е попаднал документ, разкриващ плановете на американската администрация да промени стратегията си спрямо Русия, предаде РИА Новости.

В САЩ смятат, че руският президент Владимир Путин е решил да промени стратегията на Русия към Запада и американците се подготвят за "продължителен сблъсък" с Руската Федерация, пише италианският вестник "Ла Стампа",

позовавайки се на документ от администрацията на САЩ.

Според изданието, САЩ изграждат отношенията си с най-важните страни на основата на доклади, които периодично се актуализират. Този обновен вариант на доклада за отношенията с Русия скоро ще бъде представен от президента на САЩ Барак Обама.

Според италианското издание "отправна точка" за формирането на новата стратегия е промяната в отношенията между Русия и Запада.

"След разпадането на СССР, във връзка с икономическата необходимост, Москва е избрала пътя на сътрудничеството със Запада", посочва вестникът, като отбелязва още, че тази стратегия е била валидна по време на първия мандат на президента Путин. Но войната с Грузия се превърнала в сигнал за промяна на външната политика на Руската Федерация. В резултат на украинската криза станало очевидно, че стратегията на Москва се е променила и страната вече е готова да използва сила за защита на своите национални интереси", пише още в статията.

Реакцията на Вашингтон цели да осигури икономическа и социална подкрепа на страните, които могат да бъдат изложени на риск, пише "Ла Стампа", като отбелязва, че на Запад и всички съюзници на САЩ "трябва да се подготвят за "дългосрочна конфронтация". В края на 2015 г., когато условията на споразумението в Минск изтекат и западните страни трябва да решат дали да засилят санкциите срещу Русия. Въпреки това, "Вашингтон не иска да задълбочи конфронтацията" и продължава да си сътрудничи с Русия в различни сфери - в неразпространение на ядреното оръжие, космическите изследвания, развитието на Арктика. Според автора, САЩ предпочитат сътрудничество, защото в противен случай може да има "хаос и дори война", пише "Ла Стампа", цитиран от БГНЕС.

Но докато руският президент продължава да бъде Владимир Путин, Москва е малко вероятно да "даде на заден ход", затова Вашингтон иска всички съюзници да се подготвят за твърда конфронтация, която може да продължи десетилетие. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!