Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Не виждам голяма разлика между „Южен” и „Турски поток”...

/КРОСС/ Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена, каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, предава Агенция „Фокус". 

„България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници - не само морските. Никак не съм доволен от партньорското взаимодействие със съседите ни по тази тема. Надявам да имаме общ отговор и за общия енергиен съюз, за истинска диверсификация.

Ние сме за Южния газов коридор, като се възобнови частта му през България. Държим да се отчита и българският интерес, да се възобнови „Набуко" и да мине през България", каза още Бойко Борисов. Не виждам голяма разлика между „Южен поток" и „Турски поток", като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност", заяви Борисов.

България се отказа от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие, посочи той. „Към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката. Нищо не сме спестили в тази сфера. С военните самолети ще изчакат. Имаме разбиране от американска и натовска страна. Ние, като такава държава, ще се постараем да изпълним ангажиментите си малко по-нататък. Има още много теми за разговори. България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена", каза още Бойко Борисов. /cross.bg/