Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съоснователят на CNN: Путин не е дяволът, който ние се опитваме да го изкараме*


Рийз Шонфелд/dld-conference.com

Автор: Рийз Шонфелд, съосновател и дългогодишен изпълнителен директор на CNN

Преди около година написах текст озаглавен "Руснаците не идват", с който исках да кажа, че Владимир Путин не е торбаланът, какъвто особено републиканците се опитват да го изкарат. Преди пет години написах статия "На чай с Медведев", в която споменах, че след като той закъсня за наша

среща в руското президентство, той се извини, защото е бил задържан от съобщение пристигнало от Иран в последната минута.

Медведев ми разказа как съобщението от тогавашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад е било силно критично към Русия заради решението на руския президент да се съгласи със САЩ относно санкциите

срещу Иран заради продължаването на работата по създаване на атомна бомба в Иран. Медведев ни каза, че е информирал Ахмадинеджад, че Русия уважава добросъседските и приятелски отношения с Иран, но в случая ще подкрепи САЩ, защото вярва, че санкциите срещу Иран са в най-добрия интерес на руските граждани, а той се опитва винаги да действа в интерес на своята страна.

Към този момент е важно да се помни, че руснаците имат право на вето в ООН и че ако те бяха решили, щяха да използват възможността си за вето върху всички наложени от ООН санкции срещу Иран. Те не направиха нищо подобно. Този отказ на Русия да наложи вето даде възможност на САЩ да окаже натиск върху иранците и в крайна сметка това беше причината те да се озоват на масата за преговори в Женева, където САЩ, Русия и други европейски държави сключиха споразумението, което в момента се финализира и което води до принуда иранците да се откажат от създаването на ядрено оръжие.

Междувременно Владимир Путин си възвърна президентския пост в Русия и действа според това, което той смята, че е в интерес на гражданите на Русия. Когато правителството на Украйна беше сменено от про-руско към про-натовско и хората от Източна Украйна, голяма част от които са руснаци, се въоръжиха с цел да пазят земите си, Путин им помогна с оръжия и военни самолети в тяхна защита. Резултатът е продължаващо боричкане между слабата украинска армия и въоръжената от Русия съпротива в Донецк и околностите.

Крим е друга история. Путин изпрати руските войски да си възвърнат региона от украинците. Той имаше различен мотив: Моят приятел, Игор Макурин, който е шеф на нюйорския клон на ТАСС от много години насам и които като се върна в Русия се ожени за правнучката на Никита Хрушчов - Ксения, ми разказа как Хрушчов е запомнен в Русия като човекът, който даде Крим на Украйна. Нещо, за което руснаците никога няма да му простят. Предполагам, всъщност със сигурност мисля, че Путин е бил достатъчно наясно с грешката на Хрушчов и е решил да възвърне Крим в името на руската гордост. Той успя и изглежда, че така си осигури президентството.

Днес, Асошиейтед прес съобщава, че "в Румъния американски и британски войски ще разиграят панирано от НАТО военно учение". Тези военни учения ще продължат в района на украинската граница до "30 април на две локации в Източна Румъния - летище "Михаил Когълничану" в близост до черноморското пристанище Констанца..." На север американски войски работят с полски, латвийски и литовски военни близо до границата с Русия. Американски разрушител в този момент се намира във водите на Черно море в близост до Констанца, а дузина самолета А-10 на американските военновъздушни сили се намират по-нататък на север.

Струва ми се, че Западът отново се бори да раздели Русия от източните й съседи като налага натиск на Путин, който се опитва да запази влиянието на Русия в района. Западът се възползва от загубата на про-руския украински лидер (Янукович - бел. ред.), за да отдалечи бившите съветски републики далеч от техните доскорошни про-руски съюзници. 

Путин действа както би действал всеки политически лидер, който се опитва да запази и защити държавата си. Той може да не е добър човек, но със сигурност не е дяволът, който ние се опитваме да го изкараме. 

Все още помня, че повече от 10 милиона руснаци загинаха в битка срещу Хитлер, който атакува Русия на Изток. Напълно разбирам желанието на Путин да пази западния си фланг. Руснаците не са в състояние да нападнат никого в момента.

Източник: The Huffington Post
Превод: Хаштаг-BG
*Заглавието е на Хаштаг-BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!