Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гюнтер Грас за последно: Вървим към световна война като някакви сомнамбули

Нобеловият лауреат почина в понеделник

В последното интервю пред кончината си в понеделник световноизвестният германски Гюнтер Грас изрази опасението си, че човечество върви като "сомнамбул" към световна война. "От една страна имаме Украйна, където положението не се подобрява, влошаващите се отношения между Израел и Палестина, катастрофата, която американците оставиха в Ирак, зверствата на "Ислямската държава" и проблемът със Сирия", изтъкна писателят в интервю за испанския в. "Ел Паис".

"Има война навсякъде, ние рискуваме да извършим същите грешки като преди. Без да осъзнаем това ,ние може да стигнем до световна война като някакви сомнамбули", добави той. Най-тиражният испански вестник уточни, че интервюто е взето в дома на писателя в северния град Любек на 21 март. То е било последното му интервю, преди да издъхне на 87-годишна възраст.

Грас бе пацифист, който през 80-те години се противопоставяше срещу разполагането на американски ядрени ракети в Европа.

В дългото интервю за "Ел Паис" Грас изрази също тревога от климатичните промени и свръх пренаселеността на света: "С течение на времето, аз проумях, че сме стигнали до състоянието на саморазруха, което не е съществувало преди". /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!