Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джон Хилъри: ТТИП означава загуба на хиляди работни места в България

В много страни има доста митове за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Казва се, че ще се създадат нови работни места, че ще има икономически ръст, но всъщност сега откриваме действителността на ТТИП и тя е доста по-опасна за хората в Европа, коментира пред БНР проф. Джон Хилъри от Нотингамския университет.

Ученият е автор на брошура, озаглавена: „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – харта за дерегулации, атака срещу работните места и край на демокрацията“.

Хилъри коментира, че дори по официалните данни поне 1 млн. работни места ще бъдат загубени в резултат от ТТИП – 680 хил. в ЕС и 325 хил. в САЩ.

Също така знаем, че партньорството представлява сериозна опасност за отделни сектори, които са важни за икономиките. Например за България това би бил износът на химически вещества, на земеделски продукти и на електроника.

Това са едни от важните сфери на износ на САЩ в България. Тези сектори ще бъдат негативно повлияни от ТТИП поради това, че в тях българското производство в момента би трябвало да спазва стандартите на ЕС, но производителите в САЩ трябва да спазват доста по-ниски стандарти и затова те биха имали сравнително предимство пред българските производители.

Споразумението ще даде повече власт и възможности на американските корпорации да оспорват обществената политика на Европа като здравеопазването, стандартите в трудовото законодателство и др., допълва Хилъри.

Един от основните проблеми е, че преговорите по споразумението се водят в Брюксел и в тях не участват националните правителства и депутати. Все още малко хора знаят детайли за договора, но колкото повече научават, толкова повече се разгневяват, защото съзират опасности в споразумението. Недоволството расте и в САЩ.

Защото тук не става въпрос за САЩ срещу Европа. Тук става въпрос за едрия бизнес в САЩ и в Европа срещу интересите на обществото.

За да бъдат завършени преговорите, всяка една страна-членка ще трябва да ратифицира ТТИП. Това означава, че всички ние, които живеем в отделни страни-членки на ЕС, имаме възможността да създадем политическа съпротива срещу споразумението.

На второ място, трябва да се свържем с нашите представители в националните парламенти, да поставим натиск към политическите партии в отделните страни.

В България, например, знаем, че има забрана за добив на шистов газ чрез фракинг и забрана за производството на ГМО-храни, но ТТИП ще обърне това. Ако хората вярват в тези забрани, трябва да поставят натиск върху техните представители в парламента и в ЕП, категоричен е Хилъри. /darikfinance.bg 

Кунева: България подкрепя сключването на ТТИП, чрез него ще ни се развива икономиката

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!