Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джейми Оливър спря амоняка в бургерите


Готвачът Джейми Оливър доказа в съда, че бургерите в Макдонълдс са негодни за консумация от хората

Известният британски майстор-готвач Джейми Оливър спечели важна битка срещу веригата “Макдоналдс” в САЩ, като ги принуди да спрат да обработват с амониев разтвор изрезки от говеждо месо за хамбургерите си.

Майстор-кулинарят води дълга телевизионна битка и показа нагледно в своите предавания, че хамбургерите, направени с такова месо, на практика са негодни за консумация от хората.

Наскоро “Макдоналдс” в САЩ обявиха, че променят рецептата си за хамбургери с говеждо месо. Те обаче продължават да твърдят, че промяната няма нищо общо с кампанията на Джейми Оливър.

Британецът започва битката си през 2011 г. Тогава той е шокиран, когато разбира, че голямата верига използва амониевия хидроксид, за да обработва изрезки от тлъсто говеждо, като така премахва бактериите на салмонелата. След третирането се получава

някакъв вид месна маса, която той нарича “розова слуз”

В серия от предавания в своето тв шоу в САЩ “Революция в храненето” по Ей Би Си той демонстрира нагледно как се обработват тлъстините.

В едно от предаванията Джейми вкарва в студиото, пълно с майки и деца, жива крава. После написва върху всяка част от тялото на говедото колко струва парчето месо. След това месари показват как се разфасоват големи късове, а накрая остават тлъстини от вътрешността, които не се предлагат в магазините и се считат за негодна храна за хората.

“Като цяло става въпрос за продукт, който е продаван в магазините като най-евтината възможна храна на кучетата. След обработката той вече се поднася на хора”, разказва Джейми пред зрителите си. След това демонстрира как се получава “розовата слуз”. За целта взема няколко парчета от тлъстините и ги вкарва в пералня, като ги пуска на центрофуга. “Нещо подобно се случва и в месопреработвателните предприятия, като целта е да се отдели останалото месо от тлъстините”, обяснява водещият. После изважда в една кутия някаква червеникава маса и следва най-големият шок. Джейми вади от шкаф бутилка с амоняк и друга с вода и ги изсипва върху парчетата месо. “Пропорцията е различна, но съставките са това - амоняк и вода”, обяснява той.

След обработката парчетата се подсушават и после готвачът ги дава на месаря, който ги смила в машинката и така се получава говежда “кайма”. Готвачът пита: “Защо което и да е разумно човешко същество ще сложи месо, пълно с амоняк, в устата на детето си? Вие бихте ли го направили?” 

Предаването предизвиква истински шок в САЩ, а

клипът със записа е гледан 1,5 милиона пъти в ютюб

А Оливър започва борба за премахването на амониевия хидроксид при обработката на изрезки от месо за бургери, пилешки хапки и други продукти в менюто на веригите за бързо хранене.

Според Джейми този тип храна е евтин продукт, който не само се прави с нискокачествено месо, но е и вреден за здравето заради използвания амониев хидроксид. В една от своите демонстрации той показва на децата как се правят пилешките хапки. След като се изберат най-добрите части на пилето, останките -

мазнини, кожа и вътрешности се обработват, за да станат на вкусни пържени хапки

Веригите на “Макдоналдс” в различните страни имат различни практики, уточняват американските медии. Така например в Латинска Америка процедурата с амониевия разтвор не се практикува. Същото се отбелязва и за продуктите на веригата в Ирландия и Великобритания, защото там ползват месо от местни доставчици.

В САЩ обаче това се практикува от доста време, тъй като амониевият хидроксид се използва с антибактериална цел при обработката на месото в производството и е разрешен от закона.

Самият Джейми Оливър е доволен от решението на “Макдоналдс”. Преди тях други две вериги за бързо хранене - “Бъргър кинг” и “Тако бел”, се поддадоха на натиска и премахнаха обработката с амониев хидроксид на продуктите си.

Майстър-готвачът е твърдо решен да продължи борбата за промяна на правилата в хранителната индустрия на САЩ. “Спешно е американските граждани да осъзнаят какво прави тяхната хранителна индустрия”, заяви той в едно от последните си предавания. Оливър призовава децата в училищата да ядат здравословни храни и колкото и да е вкусно, да забравят за сандвичите във веригите за бързо хранене.

След разкритията на Оливър различните подразделения на “Макдоналдс” се видяха принудени да дават изявления, че не използват в практиката си т.нар. розова слуз. Веригата в Австралия наскоро дори пусна в интернет видео, което обяснява как се обработва месото при тях. “Използваме истинско говеждо... Никакви съставки като розова слуз, за която всеки започна да говори в последно време. И със сигурност не използваме никакви месни пълнители като заместител на месото”, заяви категорично Трейси Монагън, директор на отдела за качество на контрола за “Макдоналдс-Австралия”.

Двама майстор-готвачи във война за влияние

Джейми Оливър е обичан от стотици хиляди зрители по света, но определено не е харесван от един от най-големите си конкуренти - шотландския майстор-готвач Гордън Рамзи. Наскоро враждата между двамата пламна с нова сила, пише в. “Дейли мейл”.

Рамзи разкритикува Оливър, че не си е направил труда да се появи на откриването на собствения си италиански ресторант в Хонконг. 39-годишният Джейми пък отвърна, че 48-годишният Гордън го ревнува заради успехите му по света, пише в. “Дейли мейл”. “Гордън би направил всичко, за да ме провали. Той е изключително ревнив и не може да разбере защо аз успявам да правя тези неща, а той не.”

Оливър и съпругата му Джулс заедно успяха да увеличат състоянието си от 90 млн. лири на 240 млн. с помощта на своята верига от ресторанти, тв предавания и нейната верига за детски дрехи. Състоянието на Рамзи, което е натрупал от своята верига от ресторанти по света, пък се оценява на около 100 милиона лири.

Двамата готвачи се конкурират не само с ресторантите си, но и с кулинарните книги, които издават. 15-ата книга на Оливър “Спестявайте с Джейми” се превърна в един от най-големите бестселъри във Великобритания още с излизането си на пазара, като общият брой на всички негови продадени книги вече е над 37 млн. бройки. За разлика от него Рамзи, който е публикувал 21 книги, има продадени общо само 3 милиона бройки. “Мисля, че това много го притеснява”, коментира Оливър с насмешка. /24chasa.bg/

Готвачът Джейми Оливър доказа в съда, че бургерите в Макдонълдс са негодни за консумация от хората

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!