Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ рискуват, играейки си на мускули по границата с Русия

В Европа се играе опасна игра, всяка грешка може да взриви бурето с барут

Путин, американски военни самолети

САЩ се стремят да мобилизират военните сили на страните-членки и партньори на НАТО в съседните с Русия територии, но това води със себе си големи рискове, пише норвежкият вестник Dagbladet. В Литва, Латвия и Естония в момента се провеждат 4-седмични военни учения на НАТО.

„През последните месеци балтийските страни приеха на своя територия стотици единици бронирана техника, танкове и хеликоптери”, пише норвежкия журналист.

Според Ян Кирнс от изследователския център European Leadership Network, в Европа в момента се разгръща опасна игра по взаимно сплашване. „Ако някой военен или пилот направи грешка или вземе погрешно решение, това може да приключи с ескалация и на без това напрегнатата ситуация. Да се спре това ще бъде доста сложно”, казва той.

По-рано НАТО заяви за активност на руските ВВС в европейското въздушно пространство, в частност над Балтийско море. Главнокомандващият ВВС на Русия генерал Виктор Бондарев определи съобщенията за това като „плънка”, имащи за цел да отвлекат вниманието от увеличаването на силите на НАТО до границата с Русия. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!