Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Военният конвой на САЩ на влизане в Чехия изостави една бронирана машина Stryker. Крещяща липса на единство в НАТО или бойкот?

Военният конвой на САЩ на влизане в Чехия изостави една бронирана машина Stryker

Властите се бояха от протести и осигуриха резервни трасета за преминаване

Военният конвой на САЩ, завръщащ след учения в страните от Балтика, навлезе в три потока днес (29 март) от Полша на територията на Чехия. Веднага е сполетян от първата загуба: излязла е от строя една бронирана машина Stryker, съобщи пражкото интернет-издание Novinky.

„Една от колоните беше принудена да спре, тъй като излезе от строя бронирана машина Stryker. Ремонтът на място не се удал и клоната продължила по-нататък, а счупеният Stryker ще бъде буксиран с въже до Вишков, където американците трябва да нощуват.”

По маршрута американският конвой е приветстван от хиляди местни жители. В края на деня те са имали възможност да се запознаят отблизо с военната техника в местата за нощуване в Либерце, Пардубице и Вишков.

В състава на конвоя влизат 118 единици техника, основно колесни бронирани машини Stryker и Humvee (Хамър) и 520 военнослужещи на САЩ. В понеделник те ще се съединят в околностите на Прага в района на военните казарми близо до летище „Вацлав Хавел”.

След това едната колона ще се насочи към мястото на дислокацията си в базата край немския град Вилсек, като ще спре в Пилзен. Там ще се състои митинг и ще бъдат положени венци на паметника на американските военни, паднали за освобождението на Чехословакия от фашизма.

Властите очакваха възможни протести и пречки от страна на противници на преминаването на конвоя през Чехия и бяха подготвили резервни трасета за преминаване. Епизодични антиамерикански митинги е имало само през първия ден и то встрани от движението на конвоя./БЛИЦ/

Крещяща липса на единство в НАТО или бойкот?

Huffington Post: Воененият мартон  Dragoon Ride ("Драгунска разходка") стартира в Естония в неделя и трябва да приключи на 1 април във военна база в Бавария. Повече от 100 бронирани машини и стотици войници преодоляват почти 1800 км през шест държави: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия и Германия, пише колумнистът на Huffington Пост Сарвар Кашмери, от Асоциациацията по външна политика и профессор Норвичият университет.

Замислен от военното командване на САЩ, като демонстрация на US военен съюз с партньорите от НАТО, смешната акция се превърна в пълен провал.

Воененият конвой на НАТО в Европа бе предназначена "за да покаже на Русия, че САЩ стоят рамо до рамо със своите европейски съюзници." В този случай, отбелязва Кашмери, не участва нито една натовска държава с изключение на Съединените щати. Ако конвоя пътуваше из Европа под знамената на всички 28 страни-участнички, той щеше да "напомни на потенциалния противник, че Северноатлантическият военен съюз все още има стойност."

След като премина като индивидуална операция на САЩ, се засили впечатлението за липса на единство в НАТО, казва анализаторът. "Демонстрирането на бронирана техника, вместо на големи идеи от САЩ е стратегия на миналия век..." /yphalachev.blogspot.com.au/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!