Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чешкият президент на парада в Москва напук на ЕС, Борисов не е канен...

Борисов, Земан

Чешкият президент на парада в Москва напук на ЕС

Президентът на Чехия Милош Земан ще присъства на парада на Победата за 9 май в Москва, предава радио Frekvence1.

„Отивам там в знак на благодарност за това, че в тази страна не сме длъжни да говорим немски, не сме длъжни да казваме „Хайл Хитлер“. Без Съветския съюз победата над Хитлер би била невъзможна. Цената за това – 20 млн загинали (съветски граждани)“, отбелязва в интервю за радиото президента Земан./БЛИЦ/

Борисов не е канен на военния парад в Москва

Премиерът Бойко Борисов не е получавал покана за участие в тържества по случай 70-ата годишнина от Деня на победата на 9 май, съобщава „Труд“, като се позовава на справка от Министерски съвет.

На този ден в Москва се очаква да пристигнат държавни глави, премиери и министри от различни страни, за да наблюдават парада на руската армия.

От президентството уточниха, че президентът Росен Плевнелиев е получил такава покана, но в програмата му не се предвижда да участва в тези събития.

Обикновено той участва във форуми, които са посветени на Деня на Европа (пак на 9 май б.р.).

„Ние сме твърдо евроатлантически ориентирана страна. Това е цивилизован избор, който България е избрала много преди нас. Лоялен член сме на НАТО и ЕС. Не може да се радваме, че има война и санкции", заяви премиерът Борисов.

Той добави, че неговата политика е била „да се разберат и санкциите да отпаднат“. Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск", допълни Борисов. Премиерът поясни, че с Русия „ние не сме се карали и не сме направили нещо, за което да се чувстваме виновни”.

Досега германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейският съвет Доналд Туск вече обявиха, че няма да присъстват на тържествата в Москва заради напрежението в Украйна. Към тях се присъединиха президентите на Полша и Словакия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи на 17 март, че 26 държавни глави са потвърдили участието си в празненствата по случай 70-годишнината от Деня на победата в Москва. Изпратени са покани до 68 държави, както и на ръководителите на ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Европейския съюз, обяви той./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!