Акад. Мирзакарим Норбеков: Имате болест - радвайте се - някои страдания удължават живота!

Не съществува състояние на абсолютно здраве, то е мит

Акад. Мирзакарим Норбеков

Акад. Мирзакарим Норбеков е роден на 17 ноември 1957 г. в Узбекистан. Той е автор на уникална оздравителна методика, базираща се на 18 патента и фундаментални открития в областта на психофизиологията.

В тази методика влизат упражнения за ставите, за мускулите, тренировка за кръвоносната система, гимнастика на волята, на въображението, за укрепване на имунитета, за отстраняване на кожни дефекти, за възстановяване на зрението, слуха и обонянието, гинекологичен и урологичен безконтактен автомасаж.

Център “Норбеков” се намира в Москва, но академикът и неговите ученици правят оздравителни курсове и обучения за личностно развитие по цял свят, включително и в България.

Мнозина са успели да се излекуват и самостоятелно, само четейки книгите му. Най-популярна е “Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се освободи от очилата”. В началото на септември Норбеков беше в България за осми път. Ето какво сподели ученият новатор специално за в. “Доктор”.

- Акад. Норбеков, според вас защо в България има толкова много хронично болни хора?
- Навсякъде положението е същото. Не съществува състояние на абсолютно здраве. То е мит. Ако има два полюса – абсолютно здраве и тежка болест, която нищо не е в състояние да преодолее, то средностатистическият човек криволичи между тях като пиян. Така че не изисквайте от себе си това, което и в природата го няма. Случва се понякога да има и напълно здрави хора, но ако останат дълго време на Земята, накрая и те умират. (б.а. Смее се) Всички от време на време боледуваме. Не са болни само мумиите в пирамидите, защото са безчувствени. Ако имате болест, радвайте се. Има болести, които удължават човешкия живот. Знаете ли, че ако имате много бенки по тялото, тяхното количество удължава отредените ви години. Повече от 20-30 бенки по тялото означава, че Господ ви е подарил допълнителни 25 години живот. Кожата ви може да е абсолютно чиста, но това не е показател за добро здраве. Ако сте се излекували от туберкулоза, радвайте се, защото вие никога няма да умрете от рак.

Всяка болест си има и минуси, и плюсове

Така че болестта и здравето са относителни неща.

- Да очакваме ли нова книга от вас?
- Сега подготвям за печат нова трилогия, над която съм обобщил труда на 180 сътрудници в продължение на 15 години. В нея описвам и една болест, която забелязах с голямо съжаление и в България. Вие не я виждате, защото болестта е вече в кръвта ви. Тя се е превърнала в норма, в начин на живот – хората не искат да създават деца, развеждат се, а най-важните неща в живота са загърбили, посветили са се на служебна кариера. Вместо да живеят щастливо, са се втурнали в преследване на материални неща и така са превърнали живота си в ад. Да се гордееш, че живеш в мегаполис, е равносилно да се гордееш, че си болен от СПИН. Българите се топят. По статистика българите са третата по темпове изчезваща нация в Европа след испанците и германците. Бях преди няколко дни във вашата планина Странджа. В едно село живеят 15 баби и един дядо. Млади хора няма. Те са се преместили в градовете – в днешните концлагери. Съвременният вид крематориум, в които човек изчезва безследно, се нарича кариера.


Онова село в Странджа за мен беше рай,

но то след 10-15 години ще изчезне. Такива села има много в България.

- Какво е България за вас?
- Обиколил съм цял свят. В последните години избягвам да посещавам местата, където се събират огромни маси хора. Там имам успех, но не се чувствам щастлив. Не знам защо, но само на две места в земното кълбо се чувствам много добре и там в душата ми винаги е тихо. Това е мястото, в което съм се родил, и в България. Не го казвам просто за да ви се харесам. Децата ми чувстват същото. Даже наскоро говорихме да си купим къщичка в България и когато много се уморим, да се възстановяваме тук. Не знам защо с вас, българите, ми е толкова добре. Но същевременно ми е и много зле. В други страни не ме засяга това, че хората не се женят, че работят затъпяваща наемна работа, че имат лоши взаимоотношения с децата си, че не се разбират с партньора си, че имат само едно или две деца. Но в България всичко това ме засяга и започвам да се меся в личния живот на тези хора. По този начин се държа само с близките си роднини. Може би защото и моята, и вашата нация, е започнала пътя си от Алтай, били сме едно племе, говорили сме един език. А после вие сте тръгнали на Запад, а ние на Изток. Може би защото повече от 10 години изучавам вашата българска култура и ме боли, че сте я заменили с някаква синтетична култура.

Работя в областта на подсъзнателното

Акад. Норбеков разкри принципа на своята работа, която дава изумителни практически резултати: “Например срещаме финансово успешен човек сред многото други. Правим му психологически портрет и откриваме какво у него другите хора не притежават или го имат в малка степен. Търсим други успешни хора, сравняваме ги и откриваме закономерността. Това е първият етап от нашата работа. Във втория етап опитваме да внедрим това качество на характера у хора, които го нямат, да намерим педагогическата форма за това. В третия етап стартираме този механизъм, за да получим резултат. А когато резултатът е успешен при 9 от 10 души, картотеката за това как средностатистическият човек да бъде успешен в областта на бизнеса вече е готова. После взехме обикновени наемни работници и безработни и ги тренирахме по този начин. За 15 – 20 години получихме 11 милиардери и още 100 милионери. При това ние на бизнес не сме ги обучавали. Как да обучим някого на нещо, което ние самите не знаем. Същността на нашите занятия е във формирането на нови автоматизми, е работа в областта на несъзнателното. Коренът на всеки проблем се намира дълбоко в подсъзнанието. Ако там не се внесе ред, всеки опит за разрешаването му е безрезултатен.


Пламен Цветков:
С упражненията излекувах кървящата си язва на стомаха
!

Пламен Цветков лекува себе си самостоятелно по системата на Норбеков вече 9 години. Едва на 7 септември той видя своя идол на живо в София. За в. “Доктор” Цветков разкри, че е работил 13 години като рехабилитатор в болницата във Видин и е напуснал през 1990 г. Бил е и собственик на таксиметрова фирма, но завистници запалват две от колите му и фалира. От няколко месеца се е завърнал към стария си занаят, този път като рехабилитатор на частна практика.

- Г-н Цветков, как се запознахте със системата на Норбеков?
- Започнах от очите чрез книгата “Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избави от очилата”. Носех бифокални очила с 4 диоптъра за четене и 2 за гледане. С прочитането на книгата, веднага започнах да правя упражненията. На втората седмица свалих бифокалните очила и сложих старите, с по-малък диоптър. След четири месеца свалих очилата, но не постигнах 100-процентов успех. Продължих с упражненията, но нямах напредък. Аз не се отказвам лесно, взех книгата и я прочетох отново. Разбрах, че съм допускал грешки. Може би защото съм много напорист, исках да напредвам бързо и се напрягах. А когато поставиш организма в ситуация на напрежение, той изпада в ступор, блокира. Тогава се убедих, че книгите на Норбеков трябва да се препрочитат. Като коригирах нещата, след месец и половина си възвърнах напълно зрението. След като успях в това начинание, повярвах в себе си, повярвах и в учението на Норбеков. Основният елемент е вярата. После започнах да чета и другите книги. Вече девет години изучавам книгите на Норбеков, особено двата тома с оздравителна гимнастика за вътрешните органи. За мен те не са книги, а учебници. Този човек е гениален. Той и неговите ученици в изключителна степен познават духа, физиката, психиката на човека. Благодарение книгите на Норбеков и учениците му и аз тръгнах по пътя на самопознанието. Да не прозвучи като самохвалство, но само единици тръгват по този път.

- Как си обяснявате действието на системата?
- Всичко става на базата на волева и емоционална самопринуда. Активира се вътрешната енергия на организма. Ако човек знае как да контактува с него, организмът е уникална система за самовъзстановяване – намира причините за болестта, елиминира ги и отпадат последствията.

- За тези девет години с още какви свои заболявания успяхте да се справите?
- Имах язва и стомахът ме болеше, когато употребявах по-пикантни храни. При упражненията болестта първо се активира, преди да се излекува. Видях кръв в изпражненията и се паникьосах. Лекарите ми казаха, че язвата е кървяща, че трябва да ми бъркат със сонда през устата, за да стигнат до нея и да я калцират, плюс кръвопреливане. Но вече бях напреднал в системата на Норбеков. Знаех какви упражнения трябва да правя за стомаха.

С тези упражнения за месец и половина, колкото и да ви е чудно, приключих с язвата. Има упражнения и за изличаване на белези. С тях премахнах белега си от операция на апендицит. Това е уникално. Бях абсолютно сигурен, че бъбреците са ми здрави. Но се оказа, че имам камък. С упражненията го изхвърлих за 2–3 дни. Излекувах си също хемороиди, проблем с простатата, болки в кръста, хроничен синузит, гъбички в ушите, зъбобол...

Д-р Гузал Тажибаева:
Със системата на Норбеков още на 3-Тия ден се нормализира кръвното налягане!
Човек, който не спортува, диша повърхностно, на практика се задушава малко по малко

Д-р Гузал Тажибаева е родена в Узбекистан. Тя е лекар неонатолог по професия, 4 години работи в родилен дом, после в многопрофилна детска болница в Ташкент. В последните 13 години води курсове по системата на Норбеков и е треньор за личностно развитие. Омъжена е за българин и говори свободно български. Потърсихме д-р Тажибаева да разясни същността на системата на Норбеков, която вече десет години се прилага в България.

- Д-р Тажибаева, как се запознахте със системата на Норбеков?
- За пръв път чух и видях Норбеков по една узбекска телевизия през 1999 г. Впечатли ме, че може за няколко занятия да научи човек да загрее едната си длан, а другата да охлади. Това беше много интересно за мен, защото от няколко години се занимавах с езотерика, с меридианите в човешкото тяло, с енергийните точки на организма. След няколко дни започна оздравителен курс на Норбеков в Ташкент и отидох на него. Беше ми интересно още от първия ден и реших да мина целия курс. Впоследствие един от преподавателите, Алексей Марченко, стана мой първи наставник по системата. За една година минах всички нива. След това ги повтарях периодично. Отидох в Москва да се уча в Център “Норбеков”. Беше по-скоро избор на сърцето, а не логически обосновано решение. Намерих своето призвание.

- Какво включва системата на акад. Нобеков?
- Първо има две оздравителни нива. Третото ниво е курс за пробуждане на интуицията, за развиване на свръхсетивно възприятие и за формиране на събития. Четвъртото ниво е “Работилница на успеха” за подобряване отношенията в семейството, за това как да се запознаеш с подходящия човек, да намериш свой партньор в живота,

да създадеш и поддържаш щастлива връзка,

как да преодоляваш конфликтни ситуации, как да имаш успешен бизнес, успешна кариера, но без да губиш своята душа и човечност. Основата се поставя с оздравителното ниво и едва тогава се решават важни житейски проблеми. Без оздравителното ниво хората нямат вяра и убеденост в процеса. Ако първо не са преодолели болестите си и не са повярвали в себе си и в системата на Норбеков, те гледат на всичко като на някакво шоу, а не работят както трябва.

- Задължително ли е да се мине оздравителен курс, или човек би могъл да се излекува само с помощта на книгите на Норбеков?
- Изпълнението на упражненията трябва да става в точно определен ред, защото всяко упражнение подготвя тялото към следващото. Човек може да прочете някоя книга на Норбеков и да получи някакъв резултат, но няма да е така цялостен и ефективен, колкото с помощта на преподавател. При самостоятелната работа човек не се занимава методично, а избира едно или друго упражнение. Ако има заболяване на черния дроб, прави упражнение за този орган и не обръща нужното внимание на целия организъм, на цялостното лечение. На курса човек се научава да прави упражненията правилно и в подходящото емоционално състояние. Ние му помагаме да преодолее непродуктивните психологически състояния. Положителните емоции, съчетани с упражненията, дават желания резултат. Обучението трае 9 дни, а след това всеки продължава да работи самостоятелно.

- Колко време трябва да отделя човек за упражненията в домашни условия?
- Важно е първо да поддържа състоянието на победител. За това са нужни от 3 до 5 минутки. Ако иска да поддържа енергийния баланс на своето тяло, може да отделя от 20 до 30 минути. Ставната гимнастика трябва да стане навик. Когато човек спортува, може да я включва за загрявка или след основното натоварване. С възрастта трябва да отделяме повече време на своето тяло. Ако 20-годишните и така си се чувстват добре, то 40-50-годишните вече имат нужда от тези упражнения, а за 60-годишните са задължителни.

- С какви очаквания идват хората на тези курсове?
- Хората идват, за да се справят с хронични болести, като заболявания на ставите,

гръбначни изкривявания, дискови хернии,

нарушения на вегетативната нервна система, повишено или ниско кръвно налягане, възпалителни гинекологични и урологични заболявания, простатит, ендометриоза, миоми, кисти, мастопатии, заболявания на щитовидната жлеза, белодробни болести и много други. Ако причината на дадено заболяване е в хормоналния дисбаланс, има упражнения за възстановяване на хормоналния фон. Един урологичен и гинекологичен масаж веднага повлиява на млечната и на щитовидната жлеза. Когато се регулира хормоналната обмяна, това се отразява положително върху останалите системи на организма. Дихателната гимнастика подобрява не само насищането на кръвта с кислород, но и състоянието на нервната система, на кръвоносните съдове, на сърцето, а те съответно подобряват работата на мозъка. Човек, който не спортува, диша повърхностно и долната част на белите дробове почти не участват в дишането; на практика той се задушава малко по малко. Чрез дихателната гимнастика използваме пълния капацитет на белите дробове и насищането на кръвта с кислород се увеличава няколко пъти. Оттук се подобряват вниманието, паметта. Ставната гимнастика е решение за много хронични болести. Има и гимнастика за очите.

- Кога настъпва подобрение в здравето?
- Чрез различните гимнастики се отделят шлаки и токсини от органите, които попадат в кръвта. Затова обикновено на третия ден, докато органите се прочистят, се наблюдава обостряне на болестта. Но то трае само един ден. След това веднага настъпва подобрение. Още на третия ден се нормализира кръвното налягане. Разширените вени се прибират на 7-я ден. Зрението се възстановява със средна скорост един диоптър за 4 дни. Белези по тялото се изличават и колкото са по-големи, толкова по-отчетливо се вижда резултатът. Хора с повече заболявания веднага усещат подобрение, а здравите просто се чувстват още по-добре. Чрез системата на Норбеков човек променя отношението към себе си и към другите хора към добро, съживява своите жизнени амбиции. Ако е престанал да си поставя цели и няма към какво да се стреми, жизнените му ресурси угасват. Защото за живуркане без цел стигат и по-малко ресурси. Но когато си поставяш високи цели, ти трябват повече сили. Тогава вътрешните сили, които до момента не са използвани, се пробуждат.

- Можете ли да повлияете на автоимунни заболявания, обявени за неизлечими?
- Имахме случай на системен лупус, но при това заболяване работата е доста по-дълга. Човек не трябва да престава да се бори за себе си. Ако се задоволи състоянието му да бъде поддържано само с лекарства, той свиква с болестта. Нашата задача е духът да се пробуди.

Мара КАЛЧЕВА, http://www.blitz.bg/article/35822 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!