Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Русия изненадващо се възстановява, въпреки санкциите - Die Welt: Украйна получава милиарди, но в замяна не дава нищо - Марио Монти: Франция е „големият проблем на Европа“

Световните инвеститори считат, че за изненада руските корпорации продължават уверено да вървят по пътя на възстановяването, пише Bloomberg.

Нанесените санкции по отношение на Русия наистина са нанесли удар по руския бизнес през 2014 г. Картината обаче сега се променя.

През 2015 г. световните инвеститори започнаха да се отнасят към Русия значително по-благосклонно, отколкото преди година. Ситуацията с рублата, подчертава Bloomberg, постепенно се подобрява. Колебанията в нейния курс намаляха и то в по-голяма степен, отколкото от курсовете на всяка от 30 най-търгувани валути.

През тази година инвеститорите, вложили средства в рублеви държавни ценни книжа, получиха печалба, еквивалентна на 7% в долари, докато вложените пари в държавни облигации в други развиващи се пазари през 2015 г. са загубили 1,1%.

Ситуацията изглежда още по-благоприятна с притежаващите облигации от руски компании. През 2015 г. тяхната съвкупна доходност е 7,3%, което е най-значителното нарастване на индекса на корпоративните облигации на развиващите се пазари.

Бизнесът, пише Bloomberg, също се възстановява. Например 78% от руските компании, влизащи в индекса ББВБ, демонстрираха по-голям ръст в продажбите, отколкото аналогични компании в света, независимо че според Bloomberg акциите на тези руски компании изостават от своите международни конкуренти.

Ако пък се оценява рентабилността на руските компании по EBITDA, то по сравнение с компаниите, включени в индекса MSCI Emerging Market, то е очевидно, че от индекса ММВБ те са най-доходните./БЛИЦ/

Die Welt: Украйна получава милиарди, но в замяна не дава нищо

„Украйна моли за повече пари от Запада и ги получава. В отговор Киев се отказва от реформи и вече заявява, че вероятно няма да може да покрива дълговете си", отбелязва критично кореспондентът на изданието Едуард Щайнер.

След „оранжевата революция" през 2004 г. в Украйна се появи надежда, че страната я очакват „фундаментални преобразования", обаче изводите не са утешителни, счита Щайнер: 10 години по-късно в системен план в страната всичко си е останало както преди. Например олигархията не само не е отстранена, тя се изкачи на качествено ново равнище. Като пример Щайнер привежда Игор Коломойски, един от най-богатите хора в страната, който миналата година стана губернатор и сега политически контролира поне два региона в страната.

Независимо от провъзгласената нетърпимост по отношение на корупцията, реални мерки по нейното отстраняване така и не са предприети, коментира за Die Welt ситуацията експертът по Украйна ръководителят на научноизследователския център „Мизес" Ярослав Романчук.

Според автора, решението на МВФ да окаже доверие на Украйна е основано не на наивността на Фонда, а на „надежди": сегашното правителство на Украйна му изглежда в по-голяма степен ориентирано към реформи, отколкото управляващите страната в предходните 25 г. Някои страни за такъв кредит могат само да мечтаят, отбелязва журналистът.

Той обаче припомня предупреждението на експертите от МВФ: успехът на кредитната програма зависи не само от развитието на събитията в Източна Украйна, но и от това как ще се държат сегашните власти в Киев. /glasove.com/

Марио Монти: Франция е „големият проблем на Европа“

Франция се е превърнала в „големият проблем на Европа“, смята бившият премиер на Италия Марио Монти, като предупреждава, че антиевропейските чувства и възхода на популистките партии във Франция застрашават да разрушат френско-германската ос в ЕС, пише Telegraph.„През последните няколко години сме свидетели на „отдръпването“ на Франция – в смисъл на икономическо представяне, в смисъл на изпълнение на правилата на ЕС и най-вече в смисъл на общественото мнение в самата страна, което се обръща все повече и повече срещу Европа.

Франция е големият проблем на ЕС, понеже цялата конструкция балансира въз основите на френско-германското сътрудничество. Ако него го няма, Европа я очаква лоша съдба. Виждаме, че тази ос вече не е много стабилна“, заяви Монти. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!