Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жан Клод Юнкер призова за създаване на обща армия за ЕС - НАТО ще прави учения в Черно море и ще строи модерен комуникационен център край Варна

Новото бойно формирование трябвало да покаже на Русия как ще се отстояват ценностите на Евросъюза

Шефът на Еврокомисията Жан Клод Юнкер призова за създаване на единна европейска армия, съобщи немското издание Welt am Sonntag. „Такава армия би ни помогнала да формираме обща външна политика и политика за сигурност, а също така заедно да носим отговорността на Европа за събитията в света” – заявил Юнкер.

Той счита, че по такъв начин Европа ще демонстрира на Русия сериозно отношение към отстояваните ценности на Евросъюза. По неговите думи европейската армия ще покаже на целия свят, че между държавите от ЕС никога няма да има война.

Според Welt am Sonntag предложението на Юнкер е намерило подкрепа сред депутатите в Немския Бундестаг.

На 6 март за целесъобразността от създаване на общоевропейска армия се изказал министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Ляйен. По нейните думи това ще укрепи европейската политика в сферата на сигурността при кризи, подобни на украинската.

При това ръководителката на германското военно ведомство отбелязала, че такъв мащабен проект няма да се осъществи бързо, а ще отнеме не малко време./БЛИЦ

НАТО ще прави учения в Черно море

НАТО ще проведе военноморски учения в Черно море. В тях ще вземат участие САЩ, Италия, Канада, Германия, Турция, България и Румъния, съобщи контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ, цитиран от „Российская газета“. Ученията ще започнат на 9 март и ще се проведат край бреговете на България. В маневрите ще бъдат задействани хеликоптери. „Нашите маневри са част от регулярните ротационни тренировки и са планирани през миналата година“, каза американският контраадмирал и отхвърли коментарите за политизираността на ученията.

Участващите в ученията кораби вече са пристигнали на българското пристанище Варна. Срокът на пребиваване на корабите на нечерноморски страни на НАТО няма да превиши 21 дни, както се предвижда в конвенцията от Монтрьо, увери Уилямсън./БЛИЦ

НАТО ще строи модерен комуникационен център край Варна

НАТО планира да изгради модерен комуникационен център край Варна. Инвестицията ще бъде на стойност 7,7 млн. евро. Това става ясно от документацията на обявената тръжна процедура за избор на изпълнител, организиран от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI). В края на февруари правителството одобри меморандум за задълбочаване на сътрудничеството именно с тази агенция. От документите става ясно, че проектът ще бъде реализиран в комуникационния център на военноморските сили в Горна Трака. Той ще се използва за командване и управление на кораби на НАТО, пише в. "Сега".

Търгът е за осигуряване на BRASS (Broadcast, Maritime Rear Link and Ship Shore) услуги в България. BRASS системата ще се основава на стандартизирана съвместима Автоматизирана система за контрол и управление (Automated Control and Management System) и на съответното комуникационно оборудване (предаватели, приемници, модеми и криптиращо оборудване).

Подобен център вече беше изграден в Констанца, Румъния. Там НАТО инвестира 7.3 млн. евро. Двата центъра ще бъдат свързани. Изграждането на българския пункт ще се проведе на два етапа.

Първият е технологичният, за който НАТО обяви поръчката. Вторият е свързан с реконструкция на района, където ще бъде разположено
оборудването. От военното министерство вече обявиха тръжна процедура за избор на консултант и изпълняване на строителен надзор.
Поръчката е за 130 хил. лв. Според икономическото министерство договорът с избрания изпълнител за изграждането на комуникационния център ще бъде през ноември. Срокът за изпълнението й ще бъде 15 месеца. Кандидатите ще трябва да имат достъп до класифицирана информация с ниво NATO SECRET./БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!