Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банките заемат пари, които те нямат

банка

Ако ви звучи нелепо, чуйте и това.

В последните десетилетия в резултат от постоянното лобиране на банките изискванието да се депозира резерв в централната банка на страната е на път да изчезне напълно в някои страни и реалните съотношения на резервите могат да бъдат много по-високи от 9:1. За някои видове банкови сметки коефициенти от 20:1 и 30:1 са общоприети, изобщо без резерв в някои случаи.

От още по-скоро, чрез използване на заемни такси за да набавят изискуемия резерв от заемополучателя, банките са открили нов начин напълно да заобиколят ограниченията на изискванията за резерв. Въпреки че правилата са заплетени, реалността е много проста. Банките могат да създадат толкова пари, колкото ние можем да вземем назаем.

,,Всеки подсъзнателно усеща, че банките не дават назаем пари. Когато теглиш пари от спестовната си сметка банката не ти съобщава, че това е възможно само защото те са взети назаем от някой друг."

Марк Манфсфилд, икономист и автор

Въпреки повтаряемите кадри от монетния двор, парите, емитирани от правителството, обикновено съставляват по-малко от 5% от парите в обръщение. Повече от 95% от всички съществуващи днес пари са били създадени от нечий подпис върху свидетелство за задълженост към банка. Огромни количества от тези кредитни пари на банките се създават и унищожават всеки ден, при даване на нови заеми и изплащане на стари.

,,Опасявам се че не би се понравило на обикновения гражданин ако му кажете, че банките могат да създават и създават пари... И тези, които контролират задълженията на нацията, направляват политиката на правителствата и държат в дланите на ръцете си съдбата на народа."

Реджиналд Макена, бивш председател на борда на Мидландс Банк, Англия

Банките могат да поддържат тази парична система само с активната поддръжка на правителството.

Първо: правителствата приемат закони за платежните средства, задължавайки ни да използваме официалната национална валута.

Второ: правителството позволява кредитите на частни банки да бъдат изплащани в тази държавна валута.

Трето: държавните съдилища налагат погасяването на дълговете.

И последно: правителствата налагат правила, защитаващи работата на паричната система и за поддържане на доверие на обществото, а от друга страна не прави нищо, за да информира обществото за произхода на парите.

Простата истина е, че когато се подпишем над пунктирната линия на т.нар. ипотечен заем, единственото нещо в сделката, представляващо реална стойност, е задължението ни или да се разплатим, или да се лишим от имущество, ако не успеем. За всеки, който е сигурен, че ще уважим задължението си, тази полица за заем или ипотека сега е преносимо, разменяемо и продаваемо парче хартия. Заемополучателят разменя тези свои пари за т.нар. ,,заем" на банката. Заемът в истинският свят значи, че даващият трябва да има нещо да заеме. Ако имате нужда от чук, а аз ви заема обещание да осигуря чук, който нямам, не бих ви помогнал много. Но в изкуствения свят на парите обещанието на банката да плати пари, които не притежава, е позволено да минава за пари, и ние го приемаме така.

,,Така нашето парично обръщение е на милостта на заемните сделки на банките, които дават назаем не пари, а обещания да предоставят пари, които не притежават." 

Ървин Фишер, икономист и автор

Когато заемополучателят се подпише под задължението си, банката изравнява операцията с натискането на няколко бутона на компютъра, създавайки равностойно задължение на банката към него. От гледна точка на получаващия заема това се превръща в пари в неговата банкова сметка, понеже правителството позволява този дълг на банката към него да се обменя в официалната държавна валута и всички го приемат за пари. 

Отново истината е много проста, Без документа, който заемополучателят дава на банкера, банкерът не би имал нищо, което да даде назаем. Не сте ли се учудвали понякога как е възможно правителства, корпорации, малки фирми и семейства, да бъдат всички едновременно в дълг, и то за такива астрономически суми? Поставяли ли сте си въпроса от къде има толкова много пари за заеми? Сега вече знаете. Няма. Банките не дават пари назаем. Те ги създават като дългове. И тъй като задлъжняването е потенциално неограничено, предлагането на пари също е неограничено. Оказва се, че и обратната ситуация също е вярна. Няма дълг, няма пари.

Не е ли поразително, че въпреки огромните природни богатства, изобретателността и производителността, които ни заобикалят, почти всички ние от правителства до компании и индивиди сме в тежки задължения към банкерите! Само ако хората можеха да спрат и да помислят: ,,Как е възможно това?"  Как може хората, които всъщност произвеждат цялото богатство в света да бъдат в дълг на онези, които само заемат пари, символизиращ богатството?  Още по-изумително е, че когато осъзнаем, че парите са дълг, осъзнаваме, че ако няма дълг, няма да има и пари!   

,,Това е нашата парична система. Ако в нея няма дългове няма да има и пари.".

Маринер С. Екълс, председател и управител на Борда на Федералния резерв.

Ако това е ново за вас, вие не сте единствен. Повечето хора си представят, че ако всички дългове бъдат изплатени, състоянието на икономиката ще се подобри. Това е вярно в личен аспект. Ние ще имаме повече пари за харчене, когато приключим изплащането на заемите си. По тази логика, ако всички са без дългове, би имало повече пари за харчене като цяло. Но истината е точно обратната. Не би имало абсолютно никакви пари. Резултатът е, че ние сме зависими от постоянното подновяване на банковите заеми, за да съществуват парите изобщо. Без заеми - няма пари, както се случва по време на Голямата депресия. Тогава паричните запаси намаляват рязко поради липсата на предлагане на заеми.

Това е смайваща констатация. Ние сме абсолютно зависими от търговските банки.Някой трябва да вземе назаем всеки долар, който е в обръщение. Ако банките създават изобилно изкуствени пари, тогава благоденстваме, ако ли пък не - гладуваме. Ние сме без постоянна парична система. Абсурдността на безнадеждното ни положение е невероятна, когато осъзнаем това напълно."   

Робърт Хемохил, Управител кредити, Банка на федералният резерв, Атланта, Джорджия

http://illuminatibg.blogspot.com.au/2015/03/blog-post_81.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!