Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владислав Дацов: И изведнъж, когато две световни сили решават да започнат освобождаването си от американски активи правителството на ГЕРБ реши, че трябва да вземем заем...

Новият ни външен дълг – един различен поглед

Владислав Дацов* - Поглед Инфо

*Бакалавър по "Международни отношения", завършил с отличие СУ . В момента учи магистратура по "Право" и "История и съвременно развитие на страните от Източна Азия" в СУ. Пише статии по политически и правни въпроси, а също така поезия и къси разкази. Превежда от английски и руски.

/Поглед.инфо/ Повод да напиша настоящата статия не беше идеята на ГЕРБ да ни „навътри” с още 16 милиарда лева. По тази тема през последните дни беше изписано много и почти бях решил да не пробвам перото си и аз, най-малкото защото не съм икономист. Но все пак съм българин и си задавам въпроси. Тези въпроси добре беше обобщил Петър Волгин в статията си „Много лицемери говорят по темата за новия дълг” по следния начин:

...в нашия случай правилният въпрос не е "Редно ли е да се взимат заеми?" Правилните въпроси са защо точно сега правителството реши да предприеме тази стъпка, защо пак всичко беше направено на юруш, дори без уведомяване на коалиционните партньори , защо се ползват услугите точно на въпросните четири банки, и, разбира се, за какво точно ще бъдат изхарченипарите.

Да, България трябва да плаща стари задължения, но както показаха изчисленията на редица сериозни икономисти, сумите, които имаме да връщаме, са значително по-малки от страховитите 16 милиардалева. Така че остават едни пари, които не е много ясно защо се взимат.“

Та аз се поразрових, за да си намеря някакво обяснение защо точно сега, защо в такъв размер и т.н. ще бъде взет евентуалният заем. Както казах, не съм икономист, поради което потърсих мнения на експерти, които са признати за такива, а не се самоназовават по този начин. И тук става дума за специалисти икономисти с международен авторитет. Такъв е Олег Прексин, вице-президент на Асоциацията на руските банки. Той разкрива една интересна информация, която по странен начин съвпада с огромното желание на правителството да вземе заем и то точно в толкова голям размер.

През последния месец Русия се е освободила от американски държавни ценни книжа на стойност 22 милиарда долара, което е исторически рекорд и извънредно притеснително за финансистите отвъд океана. Стойността на американските държавни ценни книжа, държани от Русия към настоящия момент, вече възлиза на 86 милиарда долара. Това обаче не е изолирано действие на Русия. Китай за същия месец се е освободил от американски държавни ценни книжа (АДЦК) на стойност 6 милиарда долара. Или общо двете страни са се освободили от АДЦК на стойност 28 милиарда долара. И всичко това само за последния месец.

Това показва, че държателите на американски активи се замислят по отношение на реалната финансова ситуация в Америка, тъй като днес е известно, че общата сума на акумулирания дълг, в който включваме държавен дълг, дълговете на корпорациите и на частните граждани, надхвърля три пъти БВП на САЩ! Т.е. на практика развитието се осъществява за сметка на външни източници. Устойчивостта на финансовото положение на Съединените щати напълно зависи от това, доколко американските ценни книжа се ползват с доверието на външните държатели на тези книжа. Но има, навярно, някакви граници, тъй като понастоящем САЩ са най-големият длъжник в света, а Китай – най-големият държател на американски активи“- коментира Прексин.

И изведнъж, когато две световни сили решават да започнат освобождаването си от американски активи – едната – главоломно, а другата – постепенно – правителството на ГЕРБ реши, че трябва да вземем заем. Тук си струва и да напомним, че Русия и Китай влизат в групата страни БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), което поражда известни подозрения за съгласувана политика по този въпрос (освобождаването от американски активи). Оправданието в двете разгледани страни е, че се стремят към диверсификация на своите резерви, включително с ценни метали, макар че увеличението на резервите с такива все още не се е случило. И така САЩ някъде трябва да си пренасочат освободилите се набързо активи. Най-лесно е в някоя страна, която се е превърнала в техен политически (и икономически) клиент. Разбира се, това трябва да стане тихомълком, да не бие на очи откъде и защо идват парите, но същевременно трябва да стане бързо. И ето я България на хоризонта – страната на неограничените възможности за американския капитал! Измисля се оправдание – от предходен период трябва да се погаси дългът иначе щял да ни падне кредитният рейтинг (като не е много ясно какъв е проблемът с това, че някой ще ни понижи този рейтинг, защото ако беше възстановено българското производство, а не се разчиташе само на внос и заеми, този показател щеше да е с много малко значение... но това е вече друга тема) – и вече всичко е готово за емитиране на нов дълг и то за 16 милиарда лева – една наистина колосална сума. Та американските активи си намират къде да отидат.

Някои политолози смятат, че без сериозна война в Европа САЩ дори няколко години няма да могат да «се задържат на повърхността» с техния мегадълг. Затова НАТО увеличава персонала си в Централна и Източна Европа, както и в Прибалтика, затова се изграждат нови командни щабове, затова се доставя оръжие в Украйна. Но освен войната в Украйна няма къде да се продава в големи количества военната продукция на американците. Продаваха я в Сирия, с което въоръжиха бойците на Ислямска държава и си създадоха още един враг. Макар че и срещу него трябват оръжия, та пак имат някаква икономически изгода. А и колкото и да представят Русия като заплаха, голяма война не се очертава в близко бъдеще. А САЩ трябва да оцеляват междувременно и хич не им се иска да изпаднат в нова финансова криза. Затова техните освободени активи се насочват към страни, които нямат нужда от тях, защото самите САЩ имат нужда някъде да ги вложат. Колкото повече расте предлагането на долари, толкова повече пада цената им. Затова количеството свободни долари трябва да се ограничи. Е, ние сме дупката, в която ще бъдат изсипани тези свободни долари очевидно, за да не бъдат накърнени икономическите интереси на САЩ.

Разбира се, това е само една хипотеза, която може както да е вярна, така и да бъде съвсем погрешна. Ако случаят е вторият, то със сигурност ще се намери кой да ме поправи било с коментар, било с цяла статия. И все пак е странно съвпадението между огромните освободени американски активи за последния месец и гигантския заем, който нашето «мило» правителство планира да вземе...

"Има някакъв много тежък проблем, за който не ни казват и затова пришпорват вземането на заема"

Заемите – новият вид рекет по света и у нас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!