Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канада: Парламентарна подкомисия прие становище за осъждане на принудителното събиране на органи

MP Scott Reid, chair of the Canadian Parliament’s Subcommittee on International Human Rights (C), speaks with Dr. Damon Noto of Doctors Against Forced Organ Harvesting (L) and investigative journalist Ethan Gutmann, author of “The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting, and China's Secret Solution to Its Dissident Problem,” on Oct. 21, 2014. On Nov. 6, 2014, the committee passed a motion condemning the Chinese regime’s practice of forced organ harvesting from prisoners of conscience. (Donna He/Epoch Times)

Подкомисия по международните права на човека към Канадския парламент прие становище срещу събирането на органи от затворници на съвестта в Китай.


Становището беше прието след две заседания през февруари 2013 г. и октомври 2014 г., по време на които независими изследователи представиха доказателства за отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг и други преследвани групи в Китай.

В становището си подкомисията "изразява дълбоката си загриженост във връзка с неспирните и правдоподобни доклади за системно и с одобрението на държавата събиране на органи от затворници и членове на религиозни и етнически малцинства в Китайската народна република."

Становището "осъжда и призовава за незабавно прекратяване" на тази практика. То също така призовава правителството да "разубеди и спре канадците да участват в трансплантационен туризъм, където органите не са получени по етичен, безопасен и прозрачен начин."

Преди една година бе внесен законопроект (Bill C-561) от Hon. Irwin Cotler, дългогодишен член на канадския парламент, предлагащ да се санкционират всички лица, съзнателно участващи в събирането на органи.

Законопроектът включва изготвянето на списък с лица, смятани за въвлечени в събирането на органи, както и документиране на източниците на органи, използвани в операции за трансплантация.

В началото на тази година двама независими канадски изследователи, Дейвид Килгор (бивш член на парламента) и Дейвид Матас (адвокат по правата на човека), представиха доклад с доказателства за отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай, като източник на информация за законопректа.

Петдесет и два вида доказателства, събрани от Килгор и Матас показват, че между 2000 г. и 2005 г., близо 41 500 неидентифицирани органи, използвани в трансплантации в Китай са били събрани от практикуващи Фалун Гонг.

През октомври подкомисията изслуша автора и изследовател Итън Гатмън, заедно с д-р Деймън Ното от НПО “Лекари срещу насилственото отнемане на органи”.

Д-р Ното отбеляза, че са направени няколко разследвания за незаконно събиране на органи в Китай и резултатите показват, че "всички посочват използването на политически затворници като основен източник на органи, с практикуващите Фалун Гонг представляващи по-голямата част от тях."

Според д-р Ното броят на трансплантациите на органи в Китай се е увеличил рязко от няколкостотин годишно през 1999 г. до няколко хиляди през 2004 г. Същото се случва и с центровете за трансплантация. Китайските болници работят с трансплантационни реклами, които гарантират съвпадащи органи в рамките на две седмици, като назначения за операции за трансплантация могат да бъдат направени по-рано, в съответствие с графика на пациента.

Някои болници дори говорят за "добри резултати", както и за тестове на "донорите", които могат да се правят преди вземането на органите, каза д-р Ното.

"Ако се проследи хронологично бума на трансплантации в Китай и се сравни с началото на преследването на Фалун Гонг, което започва през 1999 г., сроковете съвпадат почти пълно", заяви д-р Ното пред подкомисията.

На съдебното заседание Гатмън, който посвети седем години на изследвания в тази област и наскоро издаде книгата: "Клането: масови убийства, отнемане на органи и тайното разрешение на дисидентския проблем в Китай", отправи предложение към депутатите да се направят закони, забраняващи трансплантационните пътувания до Китай.

Той каза, че е погрешно да се убие едно невинно лице, за да се спаси един канадски гражданин; Канадците трябва да следват собствените си ценности и да не се включват в това престъпление.

Гатмън посочи, че от половин до един милион последователи на Фалун Гонг са лишени от свобода във всеки един момент.

"До 2008 г. около 65 000 практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им", каза той пред подкомсията.

*Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до днес, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които често водят до смърт. /minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!