Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да си направим ябълков оцет у дома

Ябълков оцет за 101 болести: инфекции, язва, стерилитет, затлъстяване

Първа рецепта:

Измийте добре ябълките. Нарежете ги на дребни парченца. Не е необходимо да изхвърляте сърцевината им. Изсипете нарязаните плодове в голям съд. (НЕ използвайте ПЛАСТМАСОВИ съдове) После ги залейте с гореща вода - изсипете толкова вода, колкото да покрие плодовете и да останат няколко пръста отгоре.

На 1 кг ябълки изсипете 300 г захар и добре разбъркайте, за да се разтвори.

Покрийте съда с памучен рехав материал или тензух и оставете десет дни в помещение с висока температура над 20-25 градуса, като 2-3 пъти дневно разбърквате.

Когато изтече десетдневният срок, извадете плода, изстискайте го, прецедете сока и отново го смесете с парченцата плод. След това налейте в съд. Завържете гърлото и оставете за месец пак в топло помещение.

След този срок прецедете оцета през кърпа и разлейте в бутилки - затворете ги добре с капачки.

Начин на съхранение: дръжте оцета в хладилник. /dnesplus.bg/

Втора рецепта:

Нарежете ябълките на средно големи кубчета, сложете ги в стъклена купа с широк отвор, изсипете меда върху тях, залейте с топлата, но не вряща вода и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. (Експерти препоръчват в цялостната направа на подправката, да не използвате никакви метални предмети, до които тя да се допира.) (НЕ използвайте и ПЛАСТМАСОВИ съдове)

Водата в купата трябва да е заляла плодовете, но да останат 2-3 пръста до върха на съда. След това завийте с двойна марля и съхранявайте в светло помещение на стайна температура (между 20 и 30 градуса).

В продължение на 10 дни ще трябва да отвивате ябълкте и да ги разбърквате хубаво с дървената лъжица по три пъти в денонощие. Когато първата ферментационна фаза изтече (минат 10 дни), прецедете образувалата се течност през марля, след това изстискайте ябълките, прецедете и тях, размесете и приберете в стъклени съдове с тесни гърла (буркани или шишета), които отново затворите само с марля, за да може да продължи ферментацията.

В следващите 30 дни от вас не се изисква нищо, освен да оставите оцета да стане готов.

След изтичането на месец, заменете марлята с капачки и разчитайте, че имате полезен домашен ябълков оцет, чийто срок на годност е вечността.

Не се притеснявайте, че течността изглежда мътна – колкото и да е странно, това е истинският вид на оцета, с който просто не сме свикнали заради красивите евтини ментета, които ни продават в хранителната верига. /kulinarno.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!