Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Драматични кадри от катастрофата с „Върджин галактик” (ВИДЕО) - Втора катастрофа за по малко от седмица

Милиардерът Ричърд Брансън пътува към мястото на инцидента по спешност

Суборбиталният космически кораб „Върджин галактик спейсшип ту” (Virgin Galactic SpaceShipTwo) се взриви по време на тестов полет, веднага след отделянето си от самолета-носител WhiteKnightTwo, съобщава Федералното управление на авиацията на САЩ. При инцидента е загинал единият от двамата пилоти на борда на апарата. Очевидци са съобщили за взрив във въздуха и падащи отломки от кораба.

Оцелелият пилот е откаран с хеликоптер в болница в Ланкастър. Той е получил сериозни травми. "По-рано днес партньорът на Върджин галактик - Скейлд Композитс извърши днес изпитателен полет с включени двигатели на #SpaceShipTwo. По време на теста апаратът е изпитал сериозна аномалия, довела до загубата на SpaceShipTwo. Първата ни грижа е състоянието на пилотите, което в момента не е известно.
Ще работим в тясно сътрудничество с властите, за да установим причините за инцидента и ще ви уведомяваме своевременно", написаха от Virgin Galactic в Туитър.

В изявление милиардерът Ричърд Брансън написа: "Мислите ми са с всички в Virgin Galactic & Scaled. Благодаря на всички за посланията на подкрепа. Отпътувам незабавно за Мохаве, за да съм с тях".

В скорошно интервю за Guardian Weekend Magazine, Брансън заяви: "Всеки, който се включва, знае, че това е раждане на една нова космическа програма и разбира съпътстващите рискове. Най-голямото ми притеснение е връщането на земята. НАСА са изгубили около 3% от изпратените в космоса, и навлизането обратно в земната атмосфера е било най-големият им проблем. За държавна компания 3% не са проблем, но частна компания не може да си позволи да изгуби 3% от клиентите си".

Инцидентът е станал над пустинята Мохаве малко след като корабът се е отделил от издигналия го във въздуха WhiteKnightTwo. Отломките от кораба са се разпръснали над пустинята Мохаве, на няколко часа път от Лос Анжелис. „Върджин галактик спейсшип ту” е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса.

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат тази седмица. Във вторник совалката Орбитъл Сайънс се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция. /blitz.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!