Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС поиска повече пари от България

От ЕК поискаха допълнителни вноски от България заради новата система, по която евросъюза изчислява Брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите-членки

След като НАТО притисна България да закупи няколко самолета втора или трета ръка на стойност близо 1 млрд.лв. и увеличаване на военния бюджет в порядъка до 2% от БВП и партньорите ни в Европейския съюз поискаха още пари.Представител на ЕК е заявил, че държавата ни трябва да внася повече пари в евробюджета, но подчерта, че това не е „политически мотивирано“, а е вследствие от новия начин, по който ще се изчислява БВП на държавите-членки.

„Нововъведението не е политически мотивирано. Това е механичен процес“, заявил брюкселския чиновник.

Според Брюксел България, Ирландия, Кипър, Гърция, Латвия и Малта трябва да внасят повече пари в общия бюджет на 28-те държави-членки в ЕС. За нещастие всички държави, от които Брюксел иска повече пари са с малки или силно закъсали икономики.

Това „механично“ искане на повече пари е нереалистично и несъобразено с условията, тъй като държави като България и сега изнемогват с членския внос.
 
Същевременно и за най-новия програмен период 2014-2020г. България, която е най-бедната държава-членка на ЕС, ще получи най-малко средства от еврофондовете. Освен това Брюксел през ден си намира причина да замрази средствата по някоя програма, не защото България, която е получила най-малко средства от ЕС на фона на 323-те млрд. евро загуби от корупция за изминалата година, изчислени от ОЛАФ, за да си спести разходите за приетата по геополитически причини държава в съюзът.
 
И така за 7 години членство България внася по около 600 млн.лв. годишна вноска в ЕС, което се равнява на 4 млрд.лв. за този период, това са 2 милиарда евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 млрд. евро. За разлика от еврофондовете, членският внос се плаща веднага в началото на всяка година в брой.
“…от корупция страните на ЕС ежегодно губят 323 милиарда евро, което съставлява почти една трета от предложеният на ЕС седемгодишен бюджет за 2014-2020 година.“, изчислиха в докладът си от ОЛАФ.
Въпреки това България, която вместо предвидените и договорени за периода 2007-2013г. 6,7 млрд. евро до края на 2012г.  получи едва 2,5 млрд. евро. се превърна в удобна „изтривалка“, която да бъде универсалния виновник за корупцията на всички останали. Какво са 2,5 млрд. евро (ако приемем, че сме „откраднали“ всичките тях) на фона на 323 млрд.евро загуби и то само за една година в следствие на корупция?

Набързо се изпари мита, че ще сме равноправен „член на европейското семейство“. На България се гледа като „заден двор“, населяван от презираните източноевропейци. Ако в края на 2004 година приблизително половината от българските граждани считаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне, то около година и половина след присъединяването, позитивните очаквания спаднаха значително, до около една трета от анкетираните граждани. В отговор на въпроса „Промени ли се вашето собствено материално положение след влизането на България в ЕС“ националното проучване от май 2008 година дава следните резултати: близо 40 % отговарят, че материалното им положение се е влошило, само 10 %, че се е подобрило, а за останалите 50 % то е останало същото.

Равносметката от присъединяването към ЕС за икономическото развитие на България е ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от едва 10 %, за периода от 2007 до 2012, докато за същия шестгодишен период преди влизането в ЕС ръстът на БВП е 40 % или 4 пъти по-голям.

На всичкото отгоре НАТО ни притиска да увеличаваме военния си бюджет. Хора като президентът Плевнелиев, който заяви вчера пред „Си Ен Ен“, че българите живеели много добре, по-добре от гърците, без да отчитат практическия колапс на икономиката ни, здравеопазването ни, трудовия пазар и тн. чинно обещават и призовават да увеличим военните си разходи на 2% от БВП на държавата, което е повече от нереалистично и граничи с цинизма. За капак се опитват да ни пробутат трета ръка самолети, които сме задължени да закупим впрочем, на стойност близо 1 млрд.лв. Изискванията на НАТО са България да отделя минимум 1,5% от своя БВП за армията. Без да смятаме предварителното унищожаване на армията ни и военната ни промишленост, то трябва да се запитаме защо тогава бяхме приети в НАТО и какво търсим в този алианс? Дежурния отговор как българите изповядвали „евроатлантическите ценности“ не е адекватен, не защото не е истина, както знаем много добре, а защото зад него се крие реалността – ние сме „територия“ и плацдарм на НАТО и полигон за американските военни бази. /alterinformation.wordpress.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!