Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГМО храни — как да ги разпознаем?

Kristina Mileva

Има ли система за разпознаване на ГМО храни и как да разберем какво ядем?

Противниците на опасните ГМО храни от ден на ден се увеличават. Повече от 80% от нашата храна съдържа ДНК променени съставки, което видимо се отразява на здравето на хората.

Фактът, че генномодифицираните храни не са обозначени като такива драстично намалява шанса те да бъдат избегнати. Въпреки че могат да въведени законови изисквания, които да задължат производителите на ГМО храни да обозначат естеството на продукцията си, такива не се налагат /поне в България/, за да не загубят големите фирми клиентите си.

Генетичното модифициране на културите е направено, с цел да се увеличи производителността и добивите на продукцията, да се увеличи добитото количество и да се намали времето за отглеждане. Проблемите са, че обикновеният потребител няма идея какви точно поражения нанасят ГМО храните върху здравето му, тъй като точни и достоверни резултати не са публикувани официално в публичното пространство.

Реалните последици на генномодифицираните храни върху човешкото тяло и здраве се пазят в тайна, като тестовете, които се правят и резултатите, които се наблюдават, са известни само на производителите космополити. Едва ли бихте си купили домат, ако знаехте, че в него има ДНК на риба, или диня, която е своебразен хибрид с ДНК на крокодил. Много вкусно!

Как да разпознаем дали ядем ГМО храни?

Как да разпознаем дали ядем ГМО храни?

Етикетите на храните могат да ви подскажат как да избегнете (или поне да опитате да не ядете) ГМО храните. Търсете т. нар PLU-код — те се използват предимно за плодове и зеленчуци използвани в насипно състояние. И дават информация за вида на храната — натурален продукт или не.

PLU код разкрива вида на храните

PLU код разкрива вида на храните

Разгледайте внимателно кода върху него. Ако той е 4-цифрен и започва с цифрите 3 или 4, означава, че продукта не е ГМО, но е от ферма, използваща химикали и пестициди.

Ако броят на цифрите е пет и започват с 9, това означава, че храната е органична, отгледана без използването на химикали, пестициди или генно модифициране. Спокойно може да се консумира такава храна, пише kukuriku.mk.

Продуктите с петцифрен брой цифри и започващи с 8 са ГМО култури. Те са отгледани с използването на генни модификации.

Ако не успеете да проверите PLU-кода на храната ето още нещо, което може да ви помогне да се ориентирате, кои продукти са по-вероятни ГМО храни и кои не.

Има зеленчуци, които рядко се модифицират и това са лук, ананас, авокадо, аспарагус, манго, патладжан, киви, диня, зеле, картоф, грейпфрут, пъпеш и гъби.

Далеч по-честно като ГМО храни се отглеждат ябълките, чушките, прасковите, ягодите, грозде, спанак, марули, краставици, боровинки, тиквички, череши, домати, така че внимавайте с тях. /razkritia.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!